Ko će u Vlasotincu organizovati akcije dobrovoljnog prikupljanja krvi

Predstavnici Zavoda za transfuziju krvi u Nišu i Službe transfuzije Opšte bolnice Leskovac dogovorili su se na današnjem sastanku u Vlasotincu da se napravi plan akcija dobrovoljnog davalaštva na području vlasotinačke opštine.

Plan će podrazumevati da krv dobrovoljnih davalaca prikupljaju niški Zavod  ali i Služba transfuzije leskovačke Opšte bolnice.

img_0940S obzirom na to da pacijenti iz Vlasotinca odlaze na lečenje najpre u Opštu bolnicu Leskovac, kao viši oblik zdravstvene zaštite, a tek potom, po potrebi, u niški Klinički centar, dogovoreno je da određeni broj akcija organizuju I predstavnici Službe transfuzije leskovačke bolnice.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi, u saradnji sa Crvenim krstom, od 1995.godine prikuplja samo niški Zavod za transfuziju krvi.

Na sastanku je zaključeno da se moraju uložioti ozbiljni napori u povećanje broja davalaca dragocene tečnosti kako bi zdravstveni sistem mogao da funkcioniše bez problema.

Broj dobrovoljnih davalaca na području juga Srbije je 2% stanovništva, propisi kažu da je za normalno funkcionisanje sistema potrebno 4% davalaca od broja stanovnika na jednom području, a prisutni na skupu složili su se da je realnije da je broj potrebnih davalaca 6% s obzirom na generalni porast broja obolelih od raznih bolesti.

Sastanak su inicirali predsednik opštine Zoran Todorović i većnik zadužen za poslove mesnih zajednica Dejan Todorović.

Takođe pročitajte

Alergija na ambroziju- simptomi i lečenje

Ambrozija je poprilično važan izvor polena. Evropska organizacija za zaštitu biljnih vrsta ju je proglasila …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.