Knjižara i kafić – idealan spoj za ljubitelje pisane reči

Za razliku od krutih ustanova kulture u kojima nema mesta za kreativne improvizacije ili uniformisanih lanaca knjižara koji, svi liče jedni na druge, dvojica knjižara, otac i sin, Dragan i Ivan Stošić nude novi koncept prilagođen knjigoljupcima.

Prostor u centru Leskovca, poznat kao Letnja bašta, koji se naslanja na zgradu Leskovačkog kulturnog centra (LKC) oduvek je bio kutak predviđen za kulturna dešavanja. Iako je lokacija veoma atraktivna za neke profitabilnije sadržaje niko se nije usudio da taj prostor dobije drugu namenu.knjizara stosic kutak za sve generacije

knjizara stosic leskovac mladiNekada je LKC imao u tom prostoru svoju knjižaru pa se zatim uselio „Službeni glasnik“ a već par godinu Dragan i Ivan Stošić drže knjižaru koja je s pravom ponela epitet kultnog mesta za kulturne sadržaje.

Ali, to nije obična knjižara. Napravili su novi koncept u knjižarstvu i objedinili dve delatnosti, knjižarstvo i ugostiteljstvo. Ovo drugo nije im primarna delatnost već je to način da knjigu što više približe čitaocima a zašto da ne i kupcima. Bogat izbor knjiga  je nesporan a i cene napitaka u kafiću su konkurentne.knjizara stosic novi koncept leskovac

knjizara stosis dragan stosic leskovac„Kafić je tu da omogući ljudima prijatnije i opuštenije druženje sa knjigom i sa umetnošću uopšte. Naši gosti nisu uslovljeni, možete uzeti knjigu sa police i prelistati dok se opuštate uz kaficu ili neki drugi napitak. To nije kafić u klasičnom smislu to je klub koji okuplja istomišljenike svih generacija. Mnogi čitaju knjige, uzmu sa polica, drugi ih prelistaju da bi videli šta da čitaju, šta da kupe a znaju i doneti kompjutere da bi odradili nešto. Kod nas se i doktorati pripremaju jer ljudima odgovara atmosfera, kaže Dragan Stošić koji ne krije zadovoljstvo što je uspeo da ostvari  svoju davnašnju ideju.knjizara stosic promocija knjige miodarga stojkovica

U okviru knjižare aktivno je i udruženje Leskovački klub čitalaca koji sve češće organizuje promocije sa aktuelnim i zanimljivim stvaraocima.

knjizara stosic leskovac druzenje sa piscemTako je nedavno prostor bio premali da primi goste na promociju romana  „Crničani“ čiji je autor poznati genetičar Miodrag Stojković.

knjizara stosic omiljeno mesto pisaca„Pored promocija imamo i radionice pa smo i omiljeno mesto leskovačkih pesnika. Aktivna je i naša internet prodavnica a uskoro pripremamo i nove sadržaje, kaže Dragan Stošić.

 

 

 

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Jedan komentar

  1. Fatima Alihodžić

    Sjajna ideja. Bravo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.