Bagremov med sa Vlasine ne postoji

Kupovina meda ponekad može biti prava noćna mora jer je tržište preplavljeno falsifikatima pa je potrebna velika opreznost ali i znanje kako kupiti pravi med. Pčelar Čeda Pejić iz Vlasinske Okruglice kaže da je jedna od obmana kupaca i “bagremov med sa Vlasine”.

“Čista podvala jer bagrema na Vlasini nema. A i da ga ima na visini od 1300 metara nadmorske visine uopšte ne medi. To su priče novokomponovanih pčelara koje interesuju samo pare. Pčelarstvo je više od toga. Prosto morate naslediti gen od predaka da biste bili dobar i pošten pčelar, kaže Pejić koji ima 54 košnica i godišnje prikupi do tri tone meda. Nema problem sa plasmanom p 6 evra za teglu pravog livadskog meda sa Vlasine. Kupci su od Niša do Novog Sadamed sace vlasina

Bagremov med je inače svetle, gotovo prozračne boje.  Bagrem je najmedonosnija biljka našeg podneblja i pčele znaju sve ostaviti i “napasti” samo njega jer medi 12 dana.

med pcela cvet“Nema potrebe obmanjivati narod jer na Vlasini ima biljaka za 10 000 košnica a ima ih trenutno sto puta manje. Na Vlasini imamo prolećni al njega može prikupiti  samo edukovan pčelar. Radi se o tome da pčele moraju biti razvijene rano kako bi iskoristile tu prvu pašu. Med je od visibabe, šafrana, jagorčevine, leske, ive, koje ima 30 vrsta na Vlasini, divlje trešnje, dženarike, zdravca i završno sa cvetom borovnice i maline. Pčelarenje nije samo med, mnogo je više od toga jer tačno trebate znati tokom godine kada koja biljka cveta.

 

https://www.facebook.com/groups/402812750033/

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

5 komentari

  1. Прво треба прецизно дефинисати шта је власина. Ако се мисли на предео око реке Власине багрема има узводно од ушћа до Састав реке и ту има доста багрема. Ако се мисли само на висоравни око Власинског језера онда таквог меда нема јер ту багрем не расте

  2. Vlasina je do 1967 bila opstina i to druga po velicini odma posle Vranja ,imala je 20 000 stanovnika Obuhvatala POLOM,VLASINU STOJKOVICEVO,DJUMRUK,KLISURU,KOLUNICU,BOZICU,TOPLI DO ,TOPLI DOL, RID,BITVRDJU,SA SEDISTEM NA VLASINA OKRUGLICA.

  3. Radovan Blagojević

    Imali bagrem u Vlaću (Vlainu ) padinu ili u Košare ? Radovan Blagojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.