Đumbir se vekovima koristi kao začin i lek i sve je popularniji na našim prostorima. Kažu da ne može izazvati negativne posledice po organizam ali je poznato da razređuje krv pa oni koji piju lekove protiv zgrušavanja krvi trebaju biti oprezni.
Inače odličan je i za zdrave ljude i za one koji žele malo da ojačaju imunitet posle zime. Svoj recept koji često priprema za svoju porodicu podelila je sa nama prosvetna radnica Jasmina Nuhić iz Lukavca.
“Potrebno je očištiti 300 grama đumbira i samleti u blender ili ga sitno narendati. Preliti ga sa 2,5 litara vode i kilogram šećera. Staviti masu da proključa pa skloniti sa ringle na hladno mesto da odstoji 12 sati, navodi Jasmina
“Zatim procediti i dodati sok od 1,5 kilograma limuna. Sipati u flaše i čuvati u frižideru. Trebalo bi da dobijete tri litra sirupa. Ovaj koncentrovani sirup možete sipati u čaj ili pomešati sa vodom u zavisnosti od ukusa. Prijatnog je ukusa i veoma zdrav.