Knjiga o karcinomu debelog creva sa srećnim krajem

Vesna Miletić iz Vranja je autorka knjige „Život sa šifrom C 20“, u kojoj detaljno opisuje bitku sa karcinomom debelog creva. Ovom knjigom se njena “bitka” ne završava jer ima snažan motiv da nastavi da pomaže bolesnima i njihovim porodicama. Tako će uskoro izaći nova knjiga koja će biti nastavak njenog prvenca.

U novoj knjizi opisuje prijateljstvo sa ženom iz Nemačke koja je imala istu dijagnozu dok je u prvoj knjizi pisala o svom iskustvu.

Naša svakodnevna prepiska iz koje se vidi šta obolelom prođe kroz glavu. To je i preporuka kako da se ponaša porodica i okruženje. Zvaće se “Sunce i klupa” jer ja sam za nju to bila. Sunce koje je greje i klupa koja joj daje snagu da se odmori i nastavi dalje. Priča ima srećan kraj jer je Mirjana danas zdrava. Vrednost je što se u razmeni mejlova vidi koliko je sve zapravo bolno i što ce čitaoci imati pravu sliku ulepšavanja, otkriva nam Vesna sadržaj nove knjige.

U prvoj je opisala trenutke kada je saznala za opaku bolest i kada je postojala samo „nada“, zatim period operacije i bolničkog lečenja opisanih kao „borba“ i povratak svakodnevnim obavezama.

Ukoliko sami ili neko iz vašeg okruženja ne dobije dijagnozu pod šifrom „C20“ sigurno vam ova kombinacija neće puno značiti. Za mene je ova šifra bila početak kraja kada sam u 45. godini obolela od raka debelog creva. A onda sam počela drugačije da cenim život a posebno sitnice koje ga čine lepim.

Kada se izlečila i vratila “normalnom” životu potreba da podeli  svoje iskustvo ali i nadu da postoji novo sutra nije mogla da obuzda.

zivot sa sifrom C20Do detalja sam opisala sve, od trenutka kada sam saznala za opaku bolest, kada je postojala samo „nada“, period operacije i bolničkog lečenja opisanih kao „borba“ i povratak svakodnevnim obavezama. Pisanje je bilo neki vid nastavka terapije.

Ona navodi da je bila od onih koji su ignorisali signale koje joj je telo davalo i izbegavala odlazak kod lekara.

Pokušala sam da se lečim preko interneta. Ali, sada svima savetujem da je „živi“ lekar bolji od „virtualnog“. Sve je mnogo lakše kada se dijagnoza dobije na vreme i krene sa lečenjem. Moja prednost pred “neprijateljem” bila je ta što sam po prirodi optimista. Podrška porodice, supruga Zorana i sinova Vladana i Strahinje, koji su stub vere u život, takođe je puno značila.

Moj stariji sin Vladan, student Pravnog fakulteta pročitao je ovo moje malo delo dok je još bilo u rukopisu i napisao mi je pismo: „Oduvek sam smatrao da ličim na majku,ne samo fizički nego i po karakteru. Kada mi je rekla da će napisati knjigu smejao sam se i zbijao šale na njen račun. Kao i svaki mladi čovek i ja sam imao svoje probleme, ali ih je izbrisala noć kada sam pročitao ono što si napisala“,stajalo je između ostalog u njegovom pismu i tada sam shvatila koliko smo srećna porodica.

Tadašnja ministarka zdravlja dr Slavica Đukić Dejanović napisala je u predgovoru knjige da „emocije, istine, dijagnostičke procedure, terapije, dileme, bolovi zbog toga što je prolaznost života ubrzana i sopstvenim nemarom, jesu zajedničko svojstvo najvećeg broja ovakvih pisanih ispovesti koje karakteriše i ispovest Vesne Miletić„.

Dr Milena Šćepanović koordinator za rano otkrivanje raka debelog creva na projektu „Podrška uvođenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka u Srbiji“ u recenziji knjige napisala je „Strah od bolesti ne treba da nadvlada pravovremeno javljanje lekaru. Rak debelog creva nastaje iz premalignih, dobroćudnih lezija tokom perioda od više godina, što nama lekarima daje mogućnost da bolest otkrijemo i lečimo na vreme“.

Dr Ljiljana Vučković Dekić naučni savetnik Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva smatra da bi mnogi bolesni čitajući ovu knjigu mogli da nauče da onkološka bolest, ma kako ulivala strah, nije nepobediva, i da uspehu terapije znatno doprinosi pozitivan stav samog bolesnika , njegove porodice, prijatelja i naravno lekara.

Sana Life

 

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.