sreda , 20 januara 2021

Kada nešto zaista želiš, onda ti i vasiona pomaže

Fondacija ZA LEPŠI NIŠ, u saradnji sa Arhitektonsko-građevinskim fakultetom i Narodnim muzejom Niš, otvorila je u Sinagogi , 27.marta, izložbu studentskih radova, koji su obrađivali prostor Balkanske i Davidove ulice.
Radovi postavljeni na izložbi pod nazivom „Programsko projektno urbanističko rešenje Balkanske i Davidove ulice sa naležućim otvorenim prostorima“ nastali su kao rezultat semestralnog rada u okviru predmeta Studio urbanizam.

Posetioci su na otvaranju izložbe imali priliku da izaberu glasanjem pet radova koja im se najviše dopadaju, a koji će biti nagrađeni i autorski predstavljeni u sali bioskopa „Kupina“. Oni će, još jednom, biti predstavljeni javnosti Niša u okviru akcije „Balkanska ulica evropskih vrednosti“.mr ivan redi arhitekta

Time bi bila okončana još jedna značajna faza u demokratskom postupku unapređenja izgleda našeg grada. A sve je počelo pozivom koji sam uputio mojim prijateljima na fejsbuku: FB PRIJATELJI,POMOZITE DA SPASIMO BALKANSKU ULICU! Ivan Redi Senior 27. August 2015

ivan redi i branko krsmanovicNas nekoliko istomišljenika (Ivan Redi, Branko Krsmanović, Vladimir Stanojević, Snežana Antić i dr.) pozvali smo sve Nišlije i prijatelje Niša da se podrškom, ličnim i institucionalnim doprinosom, pridruže projektu „GRAD NIŠ SA ZEMLjE“, kojim smo želeli da unapredimo izgled našeg grada, povećamo brigu o njegovim reprezentativnim i autentičnim kvartovima, podignemo građansku odgovornost i svest, i sprečimo propadanje i devastiranje njegovih urbanih celina.

Nastupili smo u čvrstom uverenju da su sva opravdanja, koja govore kako sada nije „pravo vreme“ za određene projekte, istrošena, jer smo čekajući to „pravo vreme“ trajno izgubili mnogo od gradskog, ali i evropskog duha Niša. Pokretanjem inicijative ZA LEPŠI NIŠ – Balkanska i Davidova ulica, želeli smo da se taj duh obnovi, unapredi i trajno zadrži. Naravno, pri tome, ovim nismo zagovarali skup, megalomanski, niti nerealan predlog, već ostvariv i investiciono realan projekat, kroz koji bi se svako ulaganje višestruko vratilo u vidu lepše i zdravije sredine za sve građane, ali i u vidu bogatije i privlačnije ponude za sve goste našeg grada.

Naša odluka da ovaj projekat započnemo upravo sa Balkanskom i Davidovom ulicom koje, uz Trg kralja Milana, čine centralnu gradsku ambijentalnu celinu, zasnivala se na činjenici da su obe ove ulice trenutno u lošem stanju, i služe prevashodno kao parking prostor i mesto za odlaganje komunalnog otpada.

smece balkanska ulica nisOsim toga, ove dve ulice povezuje zgrada Sinagoge, istorijski spomenik iz 1925.godine, nekadašnji hram vere, a danas hram kulture i izložbeni prostor Narodnog muzeja u Nišu. Obe ulice povezane su i sa šetalištem, kejom Kola srpskih sestara, dok Balkanska ulica direktno izlazi i na plato pred bistom umetnice i heroine Nadežde Petrović.

Želimo da u srcu grada, umesto ulica kojih se stidimo i koje izbegavamo, dobijemo novi kutak, jedan novi prostor, kojim bismo rado prošetali i proveli naše prijatelje i goste. Želimo da u dane vikenda ovde vidimo umetnike, slikare, kreativne mlade ljude, baš onako kako se to može videti svakog dana u mnogim evropskim gradovima, a kod nas samo jednog dana u godini, na Dan Evrope, 9-tog maja. Želimo da Balkanska ulica, a sa njom i Davidova ulica, i simbolično bude ulica evropskih vrednosti svakog dana, niški ponos, niški izlog, niški „Monmartr“.

Želimo da otvorimo jedno novo poglavlje u odnosu prema gradu i poverenim nam zadužbinama. Poziv za davanje podrške Inicijativi ZA LEPŠI NIŠ – Balkanska i Davidova ulica bio je upućen svima onima koji su otvorenog duha i ideja, i koji žele da unaprede izgled, funkcionisanje i budući život ovih dveju gradskih ulica. Danas, devet meseci od pokretanja inicijative, možemo sa ponosom da kažemo da je ona naišla na izvanredan prijem i 100 posto saglasnost.

mr Ivan Redi, arhitekta predsednik UO fondacije ZA LEPŠI NIŠ

Takođe pročitajte

„Ana Karenjina“ premijerno na sceni niškog pozorišta

Narodno pozorište Niš početak 2021. godine obeležiće premijerom predstave „Ana Karenjina“ po tekstu Lava N. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.