Kada nešto zaista želiš, onda ti i vasiona pomaže

Fondacija ZA LEPŠI NIŠ, u saradnji sa Arhitektonsko-građevinskim fakultetom i Narodnim muzejom Niš, otvorila je u Sinagogi , 27.marta, izložbu studentskih radova, koji su obrađivali prostor Balkanske i Davidove ulice.
Radovi postavljeni na izložbi pod nazivom „Programsko projektno urbanističko rešenje Balkanske i Davidove ulice sa naležućim otvorenim prostorima“ nastali su kao rezultat semestralnog rada u okviru predmeta Studio urbanizam.

Posetioci su na otvaranju izložbe imali priliku da izaberu glasanjem pet radova koja im se najviše dopadaju, a koji će biti nagrađeni i autorski predstavljeni u sali bioskopa „Kupina“. Oni će, još jednom, biti predstavljeni javnosti Niša u okviru akcije „Balkanska ulica evropskih vrednosti“.mr ivan redi arhitekta

Time bi bila okončana još jedna značajna faza u demokratskom postupku unapređenja izgleda našeg grada. A sve je počelo pozivom koji sam uputio mojim prijateljima na fejsbuku: FB PRIJATELJI,POMOZITE DA SPASIMO BALKANSKU ULICU! Ivan Redi Senior 27. August 2015

ivan redi i branko krsmanovicNas nekoliko istomišljenika (Ivan Redi, Branko Krsmanović, Vladimir Stanojević, Snežana Antić i dr.) pozvali smo sve Nišlije i prijatelje Niša da se podrškom, ličnim i institucionalnim doprinosom, pridruže projektu „GRAD NIŠ SA ZEMLjE“, kojim smo želeli da unapredimo izgled našeg grada, povećamo brigu o njegovim reprezentativnim i autentičnim kvartovima, podignemo građansku odgovornost i svest, i sprečimo propadanje i devastiranje njegovih urbanih celina.

Nastupili smo u čvrstom uverenju da su sva opravdanja, koja govore kako sada nije „pravo vreme“ za određene projekte, istrošena, jer smo čekajući to „pravo vreme“ trajno izgubili mnogo od gradskog, ali i evropskog duha Niša. Pokretanjem inicijative ZA LEPŠI NIŠ – Balkanska i Davidova ulica, želeli smo da se taj duh obnovi, unapredi i trajno zadrži. Naravno, pri tome, ovim nismo zagovarali skup, megalomanski, niti nerealan predlog, već ostvariv i investiciono realan projekat, kroz koji bi se svako ulaganje višestruko vratilo u vidu lepše i zdravije sredine za sve građane, ali i u vidu bogatije i privlačnije ponude za sve goste našeg grada.

Naša odluka da ovaj projekat započnemo upravo sa Balkanskom i Davidovom ulicom koje, uz Trg kralja Milana, čine centralnu gradsku ambijentalnu celinu, zasnivala se na činjenici da su obe ove ulice trenutno u lošem stanju, i služe prevashodno kao parking prostor i mesto za odlaganje komunalnog otpada.

smece balkanska ulica nisOsim toga, ove dve ulice povezuje zgrada Sinagoge, istorijski spomenik iz 1925.godine, nekadašnji hram vere, a danas hram kulture i izložbeni prostor Narodnog muzeja u Nišu. Obe ulice povezane su i sa šetalištem, kejom Kola srpskih sestara, dok Balkanska ulica direktno izlazi i na plato pred bistom umetnice i heroine Nadežde Petrović.

Želimo da u srcu grada, umesto ulica kojih se stidimo i koje izbegavamo, dobijemo novi kutak, jedan novi prostor, kojim bismo rado prošetali i proveli naše prijatelje i goste. Želimo da u dane vikenda ovde vidimo umetnike, slikare, kreativne mlade ljude, baš onako kako se to može videti svakog dana u mnogim evropskim gradovima, a kod nas samo jednog dana u godini, na Dan Evrope, 9-tog maja. Želimo da Balkanska ulica, a sa njom i Davidova ulica, i simbolično bude ulica evropskih vrednosti svakog dana, niški ponos, niški izlog, niški „Monmartr“.

Želimo da otvorimo jedno novo poglavlje u odnosu prema gradu i poverenim nam zadužbinama. Poziv za davanje podrške Inicijativi ZA LEPŠI NIŠ – Balkanska i Davidova ulica bio je upućen svima onima koji su otvorenog duha i ideja, i koji žele da unaprede izgled, funkcionisanje i budući život ovih dveju gradskih ulica. Danas, devet meseci od pokretanja inicijative, možemo sa ponosom da kažemo da je ona naišla na izvanredan prijem i 100 posto saglasnost.

mr Ivan Redi, arhitekta predsednik UO fondacije ZA LEPŠI NIŠ

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.