Niš se po Danima pedijatrije poznaje

Ovo je velika škola koja na sreću traje blizu pet decenija jer su prvi Pedijatrijski dani održani daleke 1961.godine. Niš se sve više prepoznaje po pedijatriji jer malo koja institucija u ovog gradu traje toliko dugo, kaže prof.dr Saša Živić, načelnik je odeljenja za endokrinologiju Dečje klinike i predsednik Organizacionog odbora 47.Međunarodnih pedijatrijskih dana.

Profesor Živić  je na Medicinskog fakultetu pozdravio učesnike ali i ugledne goste.

dani-pedijatrije-sasa-zivic„Redovni godišnji skup impresivnih dimenzija zbog toga što je prijavljeno više od 400 učesnika sa 120 referaata ne samo iz Srbije već i iz BIH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Bugarske skup pedijatara Balkana.Balkan na keltskom jeziku znači „velika majka“, što znači skupili smo se svi koji brinemo o majkama i deci. Radiće se tri dana na različite teme. Osim osam tematskih celina  ima tu nečega što je često i predstvalja probleme u pedijatrijskim ambulantama kao što su infekcija bubrega i respiratornih puteva. Ima nečega što postaje veliki problem a to su urgentna stanja u pedijatriji i zbog toga što sve veći broj dece imaju oboljenja koja su teška i po život opasno. Novina je da ćemo govoriti o nekim temama koje nisu tako česte kao što su nasledne metaboličke bolesti  jer mi se čini da srpska pedijatrija polako dolazi na onaj nivo da može da brine i o onoj deci koja imaju izuzetno retke i teške bolesti, kaže profesor Živić i dodaje da pedijatri rado dolaze na ovaj skup.dani-pedijatrije-radovanovic

14569695_1063462627103449_1832581266_nOn ističe da će nedostatak kadrova biti sve veći problem u pedijatriji u Nišu ali i Srbiji.

„Postoji jedno opšte mesto da ljudi misle da nama fale oprema i mašine i to je delimično tačno ali je još tačnije da nama nedostaju mladi lekari. Postoji jedan ogroman jaz između nas lekara koji bi sada, da je neka normalna situacija, trebali da budemo najstariji a još uvek smo najmlađi u svom poslu. To je urgentna stvar. Posebno nam nedostaju lekari koji rade najteži posao a to su urgentna stanja u pedijatriji. Verujete mi oni dežuraju na svaki treći, četvrti dan i to je veoma iscrpljujuće. Nadam se da će se desiti čudo pa da ti mladi lekari ne odlaze za Nemačku jer sam potpuno razočaran zbog činjenice da se nijedan moj student poslednjih nekoliko godina nije zaposlio u Nišu i mislim da je zadnje vreme da se povede računa o kadrovskoj politici. Niš ima veliku perspektivu,gradi se veliki Klinički centra ali je činjenica da se mnogi objekti starog Kliničkog centra prazne. Ostaće potpuno prazne Hiruške klinike i neka je moja ideja da možda Niš po prvi put dobije sekundarnu bolnicu, dakle Gradsku bolnicu. Imamo primarno zdravsvo, odnosno Doma zdravlja koji je odličan i odmah zatim klinike koje se guše operacijama kao što su operacije slepog creva što nije patologija koju bi trebao da radi klinički, ukazuje prof.dr Živić.

dani-pedijatrijePedijatrijske dane organizuju Udruženje pedijatara Srbije, Pedijatrijska sekscija SLD i Aktiv pedijatrjske sekcije SLD Niš. Generalni sponzor je kompanija „Novo nordisk“.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.