Kako pobediti strah od odlaska kod lekara?

Koliko puta ste čuli rečenicu ili sami izgovorili: ’’Ma proći će samo od sebe?’’

Nekada prođe samo od sebe, međutim u većini slučajeva ne prođe ili se zakomplikuje do te mere da nema nazad.

Osvrnite se malo oko sebe, svuda oko nas su teretane, nutricionisti; društvene mreže su pretrpane savetima o zdravoj ishrani, vežbama za bolje i zgodnije telo… Međutim, ima li efekta?

Nažalost, jako često naprosto nema. Ako nam objava na facebook-u ili instagramu poručuje da se hranimo zdravo nećemo sutradan ujutru ustati i postati majstori kulinarskog zanata i spremati isključivo zdravu hranu sa lanom i čia semenkama.

Iako se savetuju redovni lekarski pregledi, većina ljudi na njih ne ide. Ogroman broj žena nakon porođaja, što zbog lošeg iskustva i preživljenog nasilja nad njima tokom porođaja, više ni ne ode na redovan ginekološki pregled. Sve više i više se govori o akušerskom nasilju, lošem tretmanu pacijenata – i treba da se govori; i pacijenti treba da znaju svoja prava i da zahtevaju da se ta ista ostvare. Isto tako, ma koliko bilo teško i ma koliko trauma od lekara duboko bila utisnuta u vama apsolutno ne treba da vas spreči da zanemarite brigu o sebi u sada i ovde. Vreme je da se uzdignute glave zauzmete za vaša prava, pitate šta vam nije jasno, zahtevate! Nažalost sistem je takav i pristup pacijentu nije individualan, ali odgovornost je podeljena. Tražite. Pitajte. Pronađite lekara kome ćete verovati ne zato što je dobar, već zato što zna i zato što je profesionalan.

Ako se zbunite kod lekara – napišite na parčetu papira pitanja i slobodno izvadite taj papir kad odete kod lekara i čitajte s njega. Imate prava da razumete šta se dešava s vašim telom. Ako mislite da lekar nema dovoljno vremena za vas – pitajte ga/je koliko vremena imate i u skladu sa odgovorom postavite vaša pitanja. Takođe ako vam je mučno, loše, kada idete kod lekara – tražite podršku vaših prijatelja, sasvim je u redu da neko ide sa vama i sačeka vas da završite sa pregledom.

I svi imamo izgovore o manjku vremena i manjku para, a ne zapitamo se šta stoji iza tih izgovora. Najčešće strah da nešto nije u redu s nama stoji iza nedostatka vremena i novca.

Dobar fizički izgled ne treba da bude cilj, već posledica naše brige o sebi.

Vitka linija isto tako – posledica, a ne cilj!

Krivice u ovoj priči nema, samo odgovornosti, vaše prema vašem zdravlju i vašeg lekara prema vama. Neverovatno je važno. I ne, to vas ne čini hipohondrem, već osobom koja brine o sebi.

Ukoliko želite da razgovarate sa stručnjakom, DokTok psiholozi i psihoterapeuti su dostupni za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Autor: Aneta Surtov Specijalista anesteziologije i psihoterapeut

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.