Foto: Photo by MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/photo/a-young-woman-packing-her-backpack-while-sitting-on-a-bed-8472886/

Deca i organizacija – veštine koje će pomoći vašem školarcu

Želite da vaše dete završava svoje obaveze na vreme i izbegne stres prekoračenih rokova i “kampanjskog” učenja? Postoje strategije kojima ih možete naučiti.

O veštini upravljanja vremenom i organizaciji se sve više govori kao o neophodnosti svakog savremenog čoveka i žene. Kako sve više ljudi ima problema da se nosi sa obavezama, čini se kao logičan potez roditelja da što ranije uvede svoje dete u “svet dobre organizovanosti”. Zapravo, da bi postala samostalna, deca već u osnovnoj školi treba da nauče kako da upravljaju svojim vremenom, pravilno određuju svoje prioritete i uređuju prostor. Pored toga što ova veština olakšava svakodnevicu, ujedno je i važan korak dok se spremaju za srednju školu, a kasnije i za fakultet, odnosno posao.

Zašto je organizacija toliko važna i kako kao roditelji možemo uticati da naša deca usvoje pametne navike? Predlažemo nekoliko korisnih taktika koje mogu pomoći vašem školarcu da ovlada organizacijskim veštinama.

Razlika između urednog i neurednog

Kada počnemo da radimo na veštinama organizacije, jedna od prvih stvari koje pitamo i ocenjujemo jeste da li dete zna razliku između čistog, organizovanog prostora i neurednog. Zvuči jednostavno, ali istina je da neka deca uče na jedinstven način i da možda neće procenjivati svoje okruženje na isti način kao vi. 

Ako imate dete koje voli svoj “kreativni haos”, može biti malo izazovnije ukazati mu na prednosti čistog i organizovanog prostora. Počnite od jednostavnih koraka kao što je briga o knjigama, na primer. Ukažite detetu na važnost čuvanja udžbenika, svezaka i školskog pribora, kao i pravilnog načina njihovog odlaganja. Može biti korisno da zajedno kupite knjige u knjižari ili poručite komplet udžbenika online. Sajt Hijeroglifa ima kompletnu ponudu odobrenih udžbenika svih izdavača, tako da na jednom mestu možete pronaći sve što je potrebno za uspešan start školarca. 

Kada je dete uključeno u kupovinu i slaganje udžbenika i svezaka, veća je verovatnoća da će nastojati da održava lep i uredan prostor. Posle uređenja radnog stola možete preći na reorganizaciju ormara i ostalih polica u sobi.

Najbolje je da naučite svog “osnovca” da ima mesto za svaki predmet u svojoj sobi i da, naravno, drži sve na svom mestu. Kategorišite stvari – školski pribor, jutarnja rutina, večernja rutina, opuštanje, tako da olakšate početak.

Sesije učenja započeti u čistom prostoru

Decenije istraživanja produktivnosti, organizacije i radne efikasnosti ukazale su na to da naši mozgovi rade bolje u čistim, nenatrpanim prostorima. Naučite svog školarca da započne svaku radnu sesiju tako što će provesti nekoliko minuta sređujući svoj radni prostor. Ovo “sređivanje” ima za cilj postavljanje okruženja, tako da u blizini budu svi potrebni materijali za učenje, a ometači uklonjeni. 

Izvesno je da deca vole da eksperimentišu, rade na zanimljivim projektima i uče nove jezike. Ako treba da uradi prevod na italijanski, kao početniku vašem školarcu će biti potreban prostor u kom može da se fokusira. Dakle, najbolje je da telefon bude u drugoj prostoriji ili utišan. Poželjno je da računar bude isključen, osim ako nije potreban za pisanje domaćeg zadatka.

Priprema prethodne večeri

Ako vaše dete nauči da koristi alat za organizovanje kao što je dnevni planer, možete računati na to da će mnogo lakše naučiti kako da odredi svoje prioritete i pravi planove učenja. Dnevne i nedeljne liste su praktične i korisne i pomažu da postane organizovano i na pravom putu.

Realna strategija je svakako upotreba podsetnika na kraju dana. Naučite svog malog đaka da veče unapred pripremi sve alate i materijale koji će mu biti potrebni za sledeći dan. Ovako se uspostavlja navika organizovanja, a ujedno i koriste veštine upravljanja vremenom koje su neophodne da bi se izvršio kreiran plan.

Planiranje na nedeljnom nivou i postavljanje prioriteta

Najbolje je da obezbedite planer koji će vaše dete, bez obzira na uzrast, koristiti da prerasporedi svoje obaveze po stepenu prioriteta. Pored dnevnih kontrolnih lista, važno je da se nauči kako da organizuje svoje zadatke i na nedeljnom nivou. Ohrabrite ga da sam upravlja svojim rasporedom. Uz digitalni ili tradicionalni planer, može pratiti kada i gde treba biti, usklađivati školske obaveze, treninge, vannastavne aktivnosti i slobodno vreme.  

Naravno, deo sedmičnog plana treba da budu i sesije za čišćenje i sređivanje radnog prostora. Ovo je zapravo dobar način da nauče koliko je praktičnije da svakodnevno rade nekoliko manjih zadataka umesto da dopuste veliko nagomilavanje poslova koje treba završiti.

Počnite tako što ćete zajedno zapisati sve zadatke organizacije, učenja i čišćenja za nedelju. Označite koje zadatke treba obavljati svakodnevno, a koje jednom sedmično (dozvolite detetu da bira kada će koju dužnost da obavlja). 

Porazgovarajte o prioritetima. Primera radi, projekti se mogu organizovati prema roku, potrebnom vremenu da se završe ili težini. Uverite se da vaše dete zna kako da odredi prioritete i obavi svoje zadatke. Nemojte pretpostavljati da jednostavno zna kako da obavi neku obavezu. Umesto toga, zatražite da vam objasni plan i po potrebi ponudite pomoć da ga unapredite i poboljšate. 

Šta kad plan organizacije “propadne”

Uprkos korišćenju efikasnih strategija, biće trenutaka kada školarac neće uspeti da se izbori sa organizacijom. Glavni zadatak roditelja je zapravo da nauči dete da prepozna kada je plan “zakazao”, od kojih su alata odstupili i jesu li preopterećeni.

Mnoga su deca, naročito u pubertetu, sklonija problematičnom ponašanju umesto otvorenoj komunikaciji kada se suoče sa previše obaveza i posustanu pred pritiskom. No, ako nauče da upravo u datom trenutku treba da zastanu i “resetuju” sistem organizacije, to svima može uštedeti mnogo stresa.

Organizacione veštine kao deo svakodnevice vašeg deteta

Postoji mnogo razloga zašto želimo da naša deca pokažu jake organizacione veštine. Počev od urednog stola, posloženih udžbenika, svezaka i školskog pribora, preko pametnog upravljanja vremenom, od dobre organizacije mogu imati brojnih benefita. 

U urednom prostoru ima manje ometanja i stresa, a pored toga, učenici koji dobro vladaju svojim vremenom imaju više ocene, pozitivne interakcije sa nastavnicima i mnogo manje akademskih izazova. Čini se kao odličan početak osamostaljivanja i ulaska u svet odraslih, zar ne?

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.