Verovatno ste do sada imali prilike da čujete za rikotu, vrstu sira koja tradicionalno potiče iz Italije i već vekovima se proizvodi. Ukoliko niste, ovo je prilika da naučite od čega ali i kako možete sami kod kuće napraviti ovu vrstu sira koja je savršeno za jelo u ovim tropskim danima.
Rikota se dobija od surutke, koja je ostala od prvog odvajanja sira. Surutka se može dobiti od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka.
Jako je bitno da naglasimo da kozije mleko mora biti sveže odnosno, ukoliko niste u mogućnosti, a verujemo da je u gradu teže nabaviti sveže kozije mleko, možete uvek otići do obližnje pijace i potražiti od prodavaca svežih mlečnih proizvoda.
Recept za domaću rikotu
- 2l sveže kozijeg mleka procediti i staviti na vatru
- Pre nego da provri sipati 8 kašika limunovog soka (ili sirćeta)
- Ostaviti 10-15 min da spadne na sobnu temperaturu
- Procediti mleko kroz grudnjaču i ostaviti tako da se cedi 1h
- Posoliti i po želji dodati začinskog bilja
- Od 2L mleka, dobićete cca 350gr ricotta sira (namaza)
Recept pripremila: Jelena Spajić