Proglašenjem pobednika završen drugi Paradajz fest u Lebanu

Opština Lebane u saradnji sa Turističkom organizacijom i Domom kulture „Radan“ drugu godinu zaredom uspešno je organizovala manifestaciju „Paradajz fest“.

Još jednu godinu opravdan je cilj manifestacije – promocija poljoprivrednih i turističkih potencijala opštine Lebane. Preko 60 štandova sa izlagačima robe u 3 dana manifestacije, stručna predavanja, kulturno-umetnički program i koncerti Tropiko benda, Željka Vasića i Slađe Alegro privukli su mnogobrojne posetioce. Prvi put ove godine se i poljoprivredna mehanizacija izlagača i izazvala je veliko interesovanje posetilaca.
Sinoć na zatvaranju proglašeni su pobednici festivala u tri kategorije: Najukusnije jelo od paradajza napravila je Lelica Veličković iz Ždeglova, najteži paradajz težine 1529 grama ubran je u Malom Vojlovcu na poljoprivrednom gazdinstvu Miljković, a najlepše dekorisana tezga bila je poljoprivrednog gazdinstva Stanisavljević iz Donjeg Vranovca. Njima su pehare i nagrade uručili predsednik opštine Ivan Bogdanović i njegov pomoćnik Goran Lazarević, koji su dali zahvalnice i svim izlagačima na Paradajz festu. Sponzori nagrada za pobednike bili su Agromašina Plus Stajkovce, Pro sid, Virdžinija, Agrounik, Agrimatiko, Agroarm, Agrosava, Agromarket, Dimitrijević agrar, Hazera, Institut za povrtarstvo, Zeleni hit, Anig.

Kao i prethodne godine drugog i trećeg dana Paradajz festa održana su stručna predavanja u parohijskom domu crkve u Bošnjacu i to o značaju analize zemljišta za kvalitetnu i izbalansiranu ishranu paradajza, o trendovima i izazovima u oplemenjivanju i proizvodnji paradajza i uticaj mikroelemenata na prinos i kvalitet paradajza.
Predstavnici lokalne samouprave sa medijima posetili su poljoprivredna gazdinstva u selima Pertate i Cekavica, porodice Mitić, Živković i Jović, koje se godinama bave poljoprivredom, ne planiraju da napuštaju svoja ognjišta, a ujedno su i izlagači na Paradajz festu. Opština Lebane je jedan od najvećih proizvođača paradajza sa 4 miliona zasađenih korena.

Jedinstveni festival i ove godine bio je izložbeno-prodajnog karaktera, gde su sva jela i proizvodi mogli da se degustiraju i kupe.

Takođe pročitajte

„Život je lep kada brinemo o planeti“ – Proglašeni pobednici LG likovnog konkursa za osnovce

Kompanija LG Electronics proglasila je pobednike velikog likovnog konkursa „Život je lep kada brinemo o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.