Kako je Vlasotince dobilo Londonsku ulicu

Prva pošta je stizala na adresu Crkvena ulica, kasnije zbog familija Popović ulica Popovića a kada se 1939.godine počeo da se  emituje Radio London na srpskom jeziku, elita iz kraja je posedovala radio aparate čuvane kao najveća dragocenost, i svako veče pomno slušala jedini izvor informisanja iz Evrope. Prozvaše je Vlasotinčani – Londonska ulica a danas je to ulica Vuka Karadžić, koja vodi od crkve do Sata.

Ulica sa četiri imena. Tu je živeo vlasotinački džet-set, advokati, učitelji, industijalci, učitelji, sveštenici….radi se o veoma imućnim ljudima koji su izuzetno ulagali u školovanje svoje dece kako u zemlji tako i na univerzitetima u Evropi.

Ovu urbanu legendu ali i mnoge druge zanimljivosti o varoši imali su prilike da čuju najmlađi turisti koje je Turistička organizacija povela u zanimljivu pešačku turu povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča.

„Mali turisti čuli su interesantne priče o znamenitim Vlasotinčanima s kraja 19. do sredine 20.veka i onima koji to nisu bili po rođenju ali su zavoleli našu varoš, ostavili traga i vraćali se kad god im je vreme to dozvoljavalo. Naša priča je počela od porodice i kuće Radula i Ane Velašević (on je rođen u Crnoj Gori, ona u Češkoj). Završili medicinu u Pragu i službovali u Vlasotincu od 1926 do 1946.godine. Upravnici bolnice, sprečili epidemiju tifusa, inicijatori izgradnje gradskih česmi, formiranja Sokolskog društva, aktivno učestvovali u radu pevačke družine „Njegoš“ i drugim društvenim aktivnostima, prenosi nam Žaklina Stefanović koja je imala ulogu turističkog vodiča tokom ove pešačke ture.
„Kuća braće Parunović predstavlja najsavremeniji objekat u međuratnom Vlasotincu koji prevazilazi lokalni značaj. Izgrađena u duhu EKSPRESIONIZMA u obliku broda sa okruglim prozorima kao na brodskim kabinama bez dodatnih ukrasa. Projekat je doneo Gavrilo G. Parunović, stric Hristifora i Blagoja Parunovića koji je u to vreme radio kao pomoćnik ministra građevine u Beogradu. Tu smo pogledali kuće sa dekorativnim fasadama iz doba secesije sa posebnim osvrtom na dom i život Dimitrija Popovića, učitelja. solunskog borca, predsednika opštine (pre 100godina)četiri puta poslanik, sekretar Narodne skupštine, kaže Žaklina koja je malim turistima predstavila i mlin Gavrila Popovića i njihovu porodičnu kuću (Internat) koja im je oduzeta posle rata i pretvorena u internat za ratnu siročad sada u vlasništvu grada.

Deca, među kojima su najbrojniji najmlađi gljivari Gljvarskog društva „Rujnica“, saznala su odakle ime Nešićev kej i ko je bio Milan Nešić a otkrili smo im i gde je Hristifor Crnilović proveo poslednje godine života.Negova dela, likovna, fotografska i etnografska zbirka čuva se u Manakovoj kući u Beogradu.

Obilazak su završili upravo tamo gde su se dešavali najčešće sastanci irastanci…jer kada bi stari sat mogao da govori. „Sajdžija čija se porodica tradicionalno bavi skoro jedan vek tim zanatom nam je ispričao priču o satu, ručno rađenom koji od 1936.g. neumorno otkucava. Dogovorili smo se….sledeći sastanak sledeće godine…gde?… pa kod sata, tačno u podne.

Takođe pročitajte

KONSTRAKTA i ZEMLJA GRUVA na Nišvillu!

Završne večeri ovogodišnjeg jubilarnog, 30. Nišville festivala, u nedelju, 18. avgusta nastupiće i Ana Đurić …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.