Mali gljivari – najbolji ambasadori za buduće generacije

Kako se treba ponašati u prirodi i ophoditi prema biljkama, životinjama, gljivama, vremenskim prilikama, ekologiji…samo su neke od “lekcija” koje za čitav život nauče najmlađi članovi Gljivarskog društva “Rujnica” iz Vlasotinca.

Iako spada u mlađa udruženja svojim aktivnostima “Rujnica” je uspela da se nametne i bude primećena ne samo u svojoj sredini već i šire. Članovi na čelu sa prosvetnom radnicom Sunčicom Jović najbolji su promotori vlasotinačkog kraja na svim manifestacijama gde se pojave. Istovremeno, vodeći brigu o svom okruženju čine da ova varoš sa svojom okolinom budu privlačni i gostima.

“Mi smo prelepu prirodu iskoristili da na prvoj manifestaciji privučemo ljude ljubitelje prirode i gljiva od kojih neki čak nisu ni čuli za Vlasotince, da bi se eto odusevljeni vratili i ove godine pa čak i pozvali svoje prijatelje. Zanimljiva prića je jedne nase gljivarke iz Novog Sada koja je imala vecu zelju da ode u sumu nego u turisticki obilazak grada. Mnogi naši gosti smatraju da Vlasotince ima veliki potencijal za razvoj turizma , a mi eto promovišemo taj gljivarski turizam, kaž Sunčica.

“Učestvovali smo na svim renomiranim manifestacijama u Srbiji jer nam je stalo da obogatimo svoje znanje i razmenimo iskustvo. Sa aktivnostimo smo počeli već januara i svaki mesec nam je bio ispunjen. Posebno smo ponosni na našu manifestaciju “Dani gljiva Vlasotinca”. Takođe, predstavili smo se u Ćupriji, Adi Ciganliji, Kopaoniku, Krupnju, Sremskoj Mitrovici, Iriškom vencu ali i na Krfu, prenosi nam posvećena predsednica ovog udruženja.

“U ovoj sušnoj godini evidentirali smo preko sto vrsta gljiva na teritoriji opštine Vlasotince. Mnoga staništa su ugrožena kako prirodnim tako i ljudskim faktorom. Upoređivali podatke o pojavama određenih vrsta gljiva sa predhodnim godinama. Nabavili smo postere i literaturu za dalju edukaciju. Prijavili smo članove za polaganje za zvanje DETERMINATOR I GLJIVAR kao i za polaganje za ČUVARE PRIRODE SRBIJE I ZAŠTIĆENIH PODRUČJA, nabraja Sunčica i ističe dobru saradnju sa udruženjima i osnovnim školama iz Vlasotinca ali i sa Turističkom organizacijom.
“Nastavili smo saradnju sa PMF-om iz Novog Sada, a ostvarili saradnju potpisivanjem sporazuima o saradnji MGSS-a sa PMF-om iz Niša. Takođe, nastavljamo  saradnju sa Zavodom za zaštitu životne sredine u Beogradu i Institutom za nizijsko šumarstvo u Novom Sadu.

Sunčica ističe da su njihov rad podržale mnoge organizacije i preduzeća i da su svi članovi  bili aktivni ali da su najmlađi obeležili ovu godinu. Zbog toga će nastaviti da rade sa decom jer je njihova zainteresovanost pokazatelj da su na dobrom putu da od njih napravi istinske ljubitelje i čuvare prirode. Najmlađi gljivai su Sofija i Vasa koji imaju po 5 godina. Sofija u gljivarenje ide od svoje trece godine i zna dosta o gljivama i prirodi.

“Deca su nam svojim znanjem, interesovanjem, smehom, igrom i brigom o prirodi dokazali da su najbolji ambasadori za buduće generacije, zaključuje Sunčica.

Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Magija stiže u novogodišnje AVAntura selo

AVA SHOPPING PARK je tokom cele godine slavio život, radost i unosili smo boje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.