ponedeljak , 15 avgusta 2022
Mangulice - Tatjana Nikolić Radan planina

Kada želimo najbolje od mesa – Dani mangulice u Dobrim Vodama

“Uspeo sam da uradim nešto što ova planina nije videla zadnjih 30 godina i zato sam presrećan, prvi su utisci Mičuna Nikolića, vlasnika farme mangulica na Dobrim Vodama na Radan planini koji ovog vikenda organizuje prve Dane mangulica.

“Veliko je interesovanje iz cele Srbije jer smo ponudili nešto zdravo i prirodno. Pripremili smo hiljadu kilograma suvog mesa, 500 kilograma sprže, još toliko raznih prerađevina a ima i svežeg mesa. Cene su veoma povoljne s obzirom da se radi o najkvalitetnijem mesu, kaže Mićun čija farma trenutno broji oko hiljadu grla svinja. Ističe da je ovo porodični posao i da veliku zahvalnost duguje supruzi Tanji.

Sve što su gosti hteli da kupe mogli su prvo ne da probaju nego da se najedu jer Nikolići nisu štedeli kao domaćini pa su pored svojih proizvoda ponudili i domaće specijalitete svojih komšija. Kao nikada pre Radan planina je živela jer su od ranih jutranjih sati krenule kolone vozila ka Dobrim Vodama.

Za hranu i bezbednost gostiju brinula je Tanja koja se potrudila da se poštuju sve mere bezbednosti tako da su gosti imali dovoljno prostora da se distanciraju i čekaju svoj red da probaju i kupe specijalitete. Sušenice, sprža, pečenje, bećarac, kobasice…ali i salčiće, domaće sokove i džemove, pa tek domaća rakija…sve se to moglo degustirati na otvorenom. Čak su i vremenske prilike na Radan planini bile idealne, dok je u padinama bila magla na Dobrim Vodama dan je bio sunčan i prozračan.

Neki ne kriju da su prvi put čuli i probali meso mangulice dok ima i onih koji su čuli za pozitivnu nutritivnu vrednost mesa ali da nisu bili u prilici da ga često jedu jer nije dostupno. Farma porodice Nikolić upravo će mnogima omogućiti da po pristupačnim cenama uživaju u specijalitetima.

Mangulice – Mićun i Tanja Nikolić na Radan planini

“To su autohtone rase koje su otporne na bolesti jer su zadržale stari gen, fiksirale su gen na otpornost. Teško oboljevaju od svinjske kuge, crvenog vetra i drugih bolesti jer se hrane prirodnom hranom. Zbog komercijale nepravedno smo odustali od njihovog gajenja. Sada se traži da se za što kraći vremenski period utovi svinja da dođemo do kilaže. Kod mangulice i ostalih domaćih rasa to nije moguće. Ne napreduju one slabije nego je njihova fiziologija takva da mora prvo prirodnim putem da poraste da bi došla kilaže. Izabrali smo da jedemo puno a nezdravo meso, umesto manje a zdravije. Mangulice imaju holesterol ali on nije štetan. Imamo moravke i resavke koje se još gaje na našim prostorima, otkriva nam Vladica Jovanović, inženjer stočarstva iz Bojnika.

Domaća mangulica – Kako je nastala?

U vreme kneza Miloša Obrenovića, najpopularnija vrsta svinje koja se gajila je bila takozvana “Šumadinka.” Naravno, i tada je Srbija bila poznata po kvalitetnim mesnim proizvodima širom sveta. U skladu sa tim, knez Miloš je često darivao zvaničnicima drugih zemalja naše meso. Na taj način je i nastala mangulica koju imamo danas.

Naime, knez Miloš je u 19. veku poklonio desetak domaćih krmača mađarskom grofu Jozefu Nadoru koji ih je kasnije ukrstio sa mađarskom rasom svinje. Ova vrsta se vrlo brzo proširila i u Srbiji i postala izuzetno popularna zahvaljujući svom jedinstvenom ukusu. 

Takođe pročitajte

Sav taj DŽEZ na fotografijama Marine Pešić

U galeriji “Paviljon” u niškoj Tvrđavi sinoć je otvorena izložba fotografija “Džez pod svetlima Nišvila” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.