Nišava

Izložba “Nišava – održiva budućnost reke” deo ovogodišnje KreNI konferencije

Tokom KreNI konferencije kreativnih industrija, koja se ove godine održava od 27. do 30. novembra u Naučno tehnološkom parku u Nišu, u okviru “švedskog kutka” biće predstavljena i izložba “Nišava – održiva budućnost reke”.

Većina neprečišćenih komunalnih i industrijskih otpadnih voda se direktno ispušta u reku Nišavu i prirodne vodotokove, što predstavlja jedan od ključnih faktora zagađenja životne sredine. Izložba “Nišava – održiva budućnost reke” upravo skreće pažnju na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo.

Putem osam izložbenih panela, izložba daje širi kontekst zaštite životne sredine kroz očuvanje voda u vremenu kada usled industrijske proizvodnje, poljoprivrede i urbanog života, potrebe za pijaćom vodom širom planete neumitno rastu. Osim globalnog aspekta, izložba ukazuje na uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša, već i čitavog crnomorskog sliva kuda Nišava otiče.

Poseban segment izložbe odnosi se na značaj koji će imati izgradnja budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda na teritoriji grada. Novim postrojenjem smanjiće se zagađenje, unaprediti kvаlitеt pоvršinskih i pоdzеmnih vоdа, pоbоlјšаti stanje sеоskih i gradskih kanalizacionih mreža, što će sve pozitivno delovati na zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet, kao i na razvoj rekreativnog i profesionalnog sporta na rekama. Poslednji segment izložbe ukazuje na inovacije u ovoj oblasti, a mnoge od njih predvodila je upravo Švedska, zemlja domaćin ovogodišnje KreNi konferencije.

Na proleće naredne godine planira se da izložba svim građanima i građankama Niša bude predstavljena u većem formatu na otvorenom.

DODATNE INFORMACIJE: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom je najveća „zelena“ investicija u našoj zemlji. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo. Švedska podržava Vladu Srbije i grad Niš sa 1,3 miliona evra u pripremi dokumentacije za postrojenje u okviru projekta „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ – PEID.  EU će u značajnoj meri učestvovati u finansiranju izgradnje samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u realizaciju projekta aktivno učestvuju Grad Niš i Vlada Republike Srbije.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.