petak , 21 februara 2020

Justinijanovi mozaici posle osam decenija pred očima javnosti

Stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture privode kraju višemesečne radove na restauraciji i konzervaciji mozaika u krstionici Caričinog grada kod Lebana.Trenutno se radi na projektovanju zaštitne konstrukcije, pa se očekuje da od naredne godine konzervirani mozaik bude dostupan posetiocima, posle osam decenija od kada je otkriven.

U krstionici ovog lokaliteta iz 6. veka, za koji se veruje da ga je podigao veliki vizantijski car Justinijan Prvi, očuvano je oko 70 metara kvadratnih prelepih mozaika, po kojima je ovaj lokalitet poznat i van granica naše zemlje.

“Ostalo je vekovima razneseno i uništeno. Te delove nećemo obnavljati, ali ćemo uraditi dekorativne maltere sa crtežom, tako da će posetioci moći da steknu pravu sliku o tome kako je mozaik izgledao kada je napravljen – ističe slikar Nemanja Smičiklas, konzervator savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

On predvodi desetak konzervatora i restauratora koji na ovom lokalitetu vredno rade skoro četiri meseca i brine o svakom detalju.

“PROJEKAT ovog tipa bi se u svetu radio verovatno dve ili tri sezone, a mi pokušavamo da završimo posao za svega nekoliko meseci. Ovo je nešto potpuno drugačije u odnosu na sve što smo do sada radili – priča Smičiklas. – U Srbiji su sačuvani uglavnom antički mozaici, koji su malo drugačiji u načinu izrade i predstavama, kao i po svemu ostalom.

Mozaik u krstionici je samo manji deo ukupnih površina pod mozaicima u Caričinom gradu koje decenijama stoje pokrivene peskom. Pronađeni su na još tri mesta, a najveće površine, od oko 300 metara kvadratnih, predstavljaju pod jedne bazilike sa transeptom. I ona bi trebalo da dobije zaštitnu konstrukciju i da turistima dočara volumen nekadašnjeg objekta.

Takođe pročitajte

Najzanimljivije turske serije na jednom mestu

Turske serije su u poslednjih nekoliko godina postale jedan od najzanimljivijih programa na televiziji, i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.