utorak , 6 decembra 2022

Caričin grad – “očima” drona i majstora 3D animacije (VIDEO)

Pod okriljem Saveta Jablaničkog okruga blago arehološkog lokaliteta Caričnog grada (Justinijana Prima) trebalo bi da postane deo bogate turističke ponude Srbije iz rimskog perioda.

caricin-grad-12Naredne godine počeće radovi na njegovoj restauraciji i konzervaciji, a biće podignuta i zaštitna konstrukcija kako bi konačno postao dostupan svakom posetiocu ovog arheološkog lokaliteta iz šestog veka za koji se veruje da ga je podigao rimski car Justinijan I.

Bojan Jović, direktor Turističke organizacije Lebana kaže da će nakon 14 vekova početi “novi” život ovog grada, ovog puta u cilju njegove turističke promocije.

bojan-jovic-lebane-direktor-tol“Pokušaćemo da svim savremenim sredstvima približimo posetiocima ovaj lokalitet ali i da adekvatnim prezentacijama inspirišemo ljude iz čitavog sveta da posete Srbiju i Caričin grad. Jedan segment toga je snimak lokaliteta dronom koji nam je za potrebe turističke promocije ustupio dugogodišnji istraživač lokaliteta i arheolog dr Vujadin Ivanišević, otkriva nam Jović.

Caričin grad imao je sve sadržaje kao i najveće rimske metropole samo što su oni manjih dimenzija. Imao je vodovod, kanalizaciju, fontane, veliku cisternu i vodotoranj, nekoliko javnih kupatila, pet mostova, branu, jezero, žitnicu, pet sistema odbrane kao i principiu, sedište vojnog komandanta i arhiepiskopiski dvor. Sve ulice Caričinog grada su imale natkrivene trotoare, pa je ličio na mediteranske gradove. Na ovom lokalitetu je pronađeno šest carskih i 25 crkvenih pečata, a među njima i pečat arhiepiskopa Jovana koji se pominje u izvorima toga doba.caricin-grad-8

Domaći i stručnjaci iz Francuske, Nemačke, Belgije i Turske, pre dve godine otkrili su ostatke kamiljih kosti, urmi, maslina i grožđa. Caričin grad je živeo samo 80 godina, ali je važan istraživačima i zbog toga što na tom mestu, pre ali ni posle, nikada ništa nije građeno.caricin-grad-mozaik

foto Saša Đorđević

Takođe pročitajte

Najtraženiji zlatnici u Srbiji ove jeseni

Zlato se oduvek smatra plemenitim metalom. Zahvaljujući jedinstvenom i lepom izgledu i investicionoj vrednosti, važan …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.