četvrtak , 23 marta 2023

Dragan – čuvar “blaga” Caričinog grada

Dragana Spasića, čuvar arheološkog lokaliteta “Caričin grad” ministar kulture i informisanja  Vladan Vukosavljević nagradio je sa 100 hiljada dinara i trimerom za košenje trave i rastinja u znak zahvalanosti za doprinos očuvanju spomenika kulture.
Ministar Vukosavljević se Draganovu posvećenost lično uverio prilikom posete Caričinom gradu oktobra prošle godine. Direktor TOOL, Bojan Jović mu je je ukazao na činjenice o boljem izgledu i očuvanju samog lokaliteta od trenutka kada je Dragan Spasić stupio na posao čuvara.

“Dragan je svo svoje radno i slobodno vreme, po suncu i kiši koristio za uređenje lokaliteta, ne samo košenjem divljeg rastinja, nego i ulepšavanjem saksijama cveća. On nije vodič, ali svakom posetiocu je tu za praćenje po lokalitetu, ponosan je direktor Jović. Ministru ovaj detalj nije promakao a nije ni zaboravio pa je posle godinu dana  nagradio Spasića sa 100.000 dinara i trimerom za košenje trave na lokalitetu.

Ništa meni nije teško jer sam odrastao u “komšiluku” Caričinog grada. Iskreno, ranije me nije zanimalo mnogo ovaj lokalitet ali se sve promenilo kada mi je sin upisao Bogosloviju. Poznato je da je ovaj lokalitet bio i crkveno sedište tako da je za mene ono u neku ruku “sveta zemlja” i tako se prema njemu i odnosim, kaže Dragan.

Direktor Jović ispred TOOL izražava veliku zahvalnost Draganu i ističe da zbog blizine Vizitorskog centra “Teodora” nastavljamo saradnju, bilo da gosti dođu prvenstveno zbog smeštaja i restorana Vizitorskog centra ili zbog posete lokalitetu.

“Sledićemo i iz TOOL, primer Ministarstva kako bi Spasiću bio olakšan rad na očuvanju spomenika kulture od izuzetnog značaja Caričin grad, dodaje Jović.

Takođe pročitajte

Besplatan program za mlade talente u Nelt Grupi

”Dobar start“, talent program Nelt Grupe koji se već osam godina uspešno realizuje, od 2023. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.