četvrtak , 24 septembra 2020
Laura Smet

Francuski filmski karavan – Ciklus “Veliki rat”

Francuski institut u Nišu, Studentski kulturni centar Niš i Kupina Film vas pozivaju na još jedan filmski karavan francuskog filma.

Povodom obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog Rata, Francuski institut je pripremio filmove koji se bave epohom koja je zauvek izmenila tok čovečanstva. Sačinjen od četiri filma, ovaj ciklus nudi različite perspektive o svakodnevnom životu i životu na frontu ljudi koji su živeli u to zlo doba.

Filmovi u okviru karavana biće na programu od petka, 27. jula do nedelje, 29.jula.

Program karavana:

Petak, 27.07. u 20.30h
Čuvarke (FRA, 2017, 134’)
Režija: Gzavije Bovoa
Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri

Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvija između Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.

Subota, 28.07. u 20.30h
Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919 (FRA, 2010, 52’)
Režija: Fransoa Boro

Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju. Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…

Subota, 28.7. u 21.30
Kapetan Konan (FRA, 1996, 130’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok
Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

Nedelja, 29.7. u 20.30
Život i ništa drugo (FRA, 1989, 135’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Noare, Sabin Azema, Moris Barije

Godina 1920. Veliki Rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene različitog društvenog porekla je spojio isti cilj: da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata. Njihova istraga ih vodi do istog izvora informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis i komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima…

Ulaznica za svaku projekciju je 100 dinara i može se kupiti sat vremena pre projekcije na ulazu u dvorište Univerziteta.

Takođe pročitajte

Niš bez automobila

Sa idejom da se ukaže na značaj održive mobilnosti, unapredi javno zdravlje i smanji zagađenje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.