četvrtak , 2 jula 2020

Duh Škotske u Nišu

Praunuk i još 13 članova šire porodice doktorke Elsi Inglis, humanitarke iz Škotske koja je se posebno istakla svojim radom u okviru škotskih vojnih bolnica u Srbiji u toku Prvog svetskog rata bili su gosti Niša. Ove godine obeležava se 100.godišnjica smrti doktorke Inglis. Inače, ona je bila prva žena koja je dobila najviše srpsko odlikovanje-Orden belog orla. Svojim radom pokazala je redak primerak humanosti u najtežim vremenima, a svojim ličnim primerom podstakla je dolazak u Srbiju mnogih bolničarki kojih je davne 1915.na ovim prostorima bilo više od 600. Nosilac je i ordena Svetog Save.

Goste, koji su bili odeveni u tradicionalne kiltove primio je gradonačlenik Niša Darko Bulatović a zatim su položili cveće na spomen piramidu žrtvama pegavog tifusa u krugu Vojni bolnice. Sa domaćinima upravnikom pukovnikm dr Jovicom Stanojkovićem i potpukovnikom dr Goranom Milojkovićem obišli najstariju zgradu, tzѕ Prvi hiruški paviljon.

Nemerljiv je doprinos koji su ove plemenite žene dale u zbrinjavanju ne samo vojske nego i čitavog naroda izmučenog u ratnim stradanjima, kazao je potpukovnik Milojković.

Takođe pročitajte

Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince doneo preporuke radi sprečavanja širenja virusa

Na večerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince doneti su zaključci i preporuke, sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.