Duh Škotske u Nišu

Praunuk i još 13 članova šire porodice doktorke Elsi Inglis, humanitarke iz Škotske koja je se posebno istakla svojim radom u okviru škotskih vojnih bolnica u Srbiji u toku Prvog svetskog rata bili su gosti Niša. Ove godine obeležava se 100.godišnjica smrti doktorke Inglis. Inače, ona je bila prva žena koja je dobila najviše srpsko odlikovanje-Orden belog orla. Svojim radom pokazala je redak primerak humanosti u najtežim vremenima, a svojim ličnim primerom podstakla je dolazak u Srbiju mnogih bolničarki kojih je davne 1915.na ovim prostorima bilo više od 600. Nosilac je i ordena Svetog Save.

Goste, koji su bili odeveni u tradicionalne kiltove primio je gradonačlenik Niša Darko Bulatović a zatim su položili cveće na spomen piramidu žrtvama pegavog tifusa u krugu Vojni bolnice. Sa domaćinima upravnikom pukovnikm dr Jovicom Stanojkovićem i potpukovnikom dr Goranom Milojkovićem obišli najstariju zgradu, tzѕ Prvi hiruški paviljon.

Nemerljiv je doprinos koji su ove plemenite žene dale u zbrinjavanju ne samo vojske nego i čitavog naroda izmučenog u ratnim stradanjima, kazao je potpukovnik Milojković.

Takođe pročitajte

Počinje prodaja ulaznica za Nišville po promo cenama

U sredu, 21.februara počinje pretprodaja Kompleta ulaznica za predstojeći jubilarni 30.Nišvile jazz festival, čiji će …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.