Dokumentarac o Nišu “putuje” za Holivud (VIDEO)

Kratki film o Nišu, delo glumca Davorina Dinića, biće prikazan u Americi na festivalu u Tenesiju. Film je ušao i u uži krug za prikazivanje na Holivudskom internacionalnom festivalu dokumentarnog filma, jer je baš na ovom festivalu izabran za najbolji film decembra meseca.

 “Holivudski festival bira pobednika svakog meseca u toku godine, a ja sam pobedio u svojoj kategoriji. Nakon selekcije filmova organizovaće se velika svečanost u martu 2018. godine, na koju sam i ja pozvankaže Dinić.
Film o Nišu koji je rađen posebnom tehnikom koja se naziva “tajmlaps”, podrazumeva da se sa istog mesta snimi što veći broj fotografija koje se kasnije spajaju u kratki film. Publika u Americi će moći da vidi delove Niša kao što su Kazandžisko sokače, Bulevar Nemanjića, čuvenu Tvrđavu koja se nalazi u samom centru Niša, pešačku zonu i ostale delove grada za koje je Dinić smatrao da bi najverodostojnije predstavili ovaj grad. Da bi napravio film od tri i po minuta, Dinić je morao da snimi više od deset hiljada fotografija.

“Snimao sam sa mnogobrojnih lokaliteta, a u tome su mi pomogli sugrađani. Pre nego što sam počeo ovaj projekat, pozvao sam Nišlije putem interneta da mi jave ukoliko imaju lep pogled na grad sa svojih zgrada. Odazvao se veliki broj ljudi iz svih delova Niša i ponudili mi da slikam iz njihovih stanova, tako da film ne bi mogao da postoji bez njih – otkriva autor.

Niš, po Dinićevim rečima, ima veliki turistički potencijal koji nije iskorišćen na pravi način, a projekti ovog tipa su jedan od načina da se grad promoviše i da u njemu bude što više turista:

“Ovim filmom dobijamo priliku da američka publika vidi grad koji volimo u najlepšem svetlu, sva ona mesta gde preko dana pijemo kafu ili ulice kojima prolazimo da bismo stigli do posla, i to je ono što mi ispunjava srce.

Takođe pročitajte

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.