sreda , 26 januara 2022
ilustracija

Epidemija gripa na području Jablaničkog okruga

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Leskovac, na osnovu nedeljnih izveštaja o Populacionom nadzoru nad oboljenjima sličnim gripu i akutnim respiratornim infekcijama iz svih Domova zdravlja sa područja Jablaničkog okruga  prijavljena je epidemija gripa.
Krajem decembra prošle godine kod jednog obolelog laboratorijski je potvrđen virus influenzae tipa B od strane Instituta za imunologiju i virusologiju »Torlak«.

“U prvoj nedelji izveštavanja za januar 2017. godine, došlo je do znatnog povećanja broja obolelih od OSG ili grip u odnosu na prethodnu izveštajnu nedelju (52. izveštajna nedelja 2016.). U 52. izveštajnoj nedelji 2016. godine. (4.nedelja decembra) ukupno je prijavljeno 229 obolelih OSG ili grip na teritoriji okruga,.sa najvećim brojem obolelih u gradu Leskovcu – 200. .U prvoj izveštajnoj nedelji 2017. (prva nedelja januara) ukupno je prijavljeno 1477 slučajeva obolelih OSG ili grip na teritoriji okruga (najviše je zahvaćena populacija predšolske i školske dece), sa najvećim brojem obolelih u gradu Leskovacu – 868. Jedina opština u kojoj nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od gripa je opština Crna Trava, navodi se u saopštenju ove institucije.

Klinička slika kod odraslih :povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja i sa ređim komplikacijama u vidu bronhitisa .-Klinička slika kod dece je ista, ali bez komplikacijama za sada

Takođe pročitajte

Zašto je majčinska ljubav posebna?

Potreba za ljubavlju i za nežnošću javlja se od samog rođenja. Mogli bi reći da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.