Doktor Saša – ponos Surdulice

Endoskopska metoda hirurših intervencija za lekara dr Aleksandra Stanojkovića (48) iz Surdulice postala je rutina. Na broju izvršenih intervencija pozavideli bi mu i lekari i u većim medicinskim centrima a on je ponosan što edukuje veliki broj mladih lekara.Stalno usavršavanje i praksa učinile su da ovaj hirurg važi za jednog od najboljih na jugu Srbije od koga uče kolege iz zemlje iz sveta, a dobar glas se daleko čuje pa je urbana legenda u ovom kraju da su pacijenti menjali adrese stanovanja kako bi bili u mogućnosti da ih operiše upravo popularni doktor Saša.
Ovaj skromni čovek kaže da su lekari ti koji se bore za ono što je najvrednije, a to je ljudski život, a kao ključni razlog svoje popularnosti on navodi odnos sa pacijentima.
Ipak činjenica da jedini na jugu Srbije obavlja takozvane laparoskopske intervencije idu u prilog impozantnoj brojci od preko 2200 samostalnih operacija. Statistika kaže da prosečno preko 200 godišnje odradi u malom Zdravstvenom centru na jugu Srbije.
“Ne radim samo endosopske intervencije već i otvorenu hirurgiju, a ustanova ovakvog tipa podrazumeva i rad u ambulanti. Prosečno preko 250 endoskopskih intervencija godišnje obavim – kaže dr Stanojković.Zbog manjka lekara, a velikog braja pacijenata ovaj lekar često dolazi par sati pre radnog vremena kako bio obavio zakazanu operaciju, nakon čega nastavlja rad u ambulanti. On kaže da je takva organizacija u malim sredinama, a sa druge veliki je broj pacijenata koji čekaju na intervenciju. Mnogi od njih nisu iz Surdulice, već iz Vranja i okoline. Ipak ima i onih koji dolaze iz drugih gradova jer su načuli da dr Saša „ima laku ruku“.
On napominje da je njegova karijera, koju uporno gradi u maloj sredini splet profesionalnih i privatnih okolnosti koje nisu dozvolile da napusti rodni kraj, iako je bilo prilika.
Neke porodične okolnosti su u dva navrata odlučile da ne mogu svoju karijeru nastaviti u Africi i Nemačkoj, što su bile opcije. Profesionalno priželjkujem rad na klinici koja će mi pružiti mogućnost usavršavanja, ali sa druge strane srećan sam što radim posao koji volim u gradu gde mi roditelji stare i deca rastu – kaže dr Saša.
Za njega je medicina bilo nešto što se podrazumeva. Iako, je u porodici on prvi lekar, priseća se anegdote gde se igrao sa sestrom i braćom i nehotice uboo sestru iglom, pa je još od tada krenulo kroz šalu da se govori da će biti lekar. Osnovnu i srednju školu je završio u Surdulici, dok je 1998.godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Nišu, a specijalizirao opštu hirurgiju u Beogradu 2007. godine.
“Sklopile su se kockice, da upišem fakultet bez problema, diplomiram u roku i na kraju dobijem specijalizaciju koju sam voleo i priželjkivao. Posle ratnih dešavanja 1999.godine u Vranju su rađene laparoskopske intervencije i tada su to bile vanstandardne medicinske usluge koje su se naplaćivale, ali to nije zaživelo. Kasnije ulaze u standardne usluge i nekako u tom periodu pojavljuje se mogućnost kupovine opreme u Surdulici i tako krećemo sa operacijama – pojašnjava dr Stanojković.
Kaže da je kod njega interesovanje za ovu metodu postojalo još tokom specijalizacije, a u međuvremenu završio bazični kurs iz endoskopske hirurgije.
“Prvu intervenciju uradio sam 2009.godine uz pomoć instruktora iz Beograda i tada je urađeno tridesetak operacija, još nekih četrdesetak sam uz pomoć instruktora uradio u Beogradu, a onda krećem samostalno sa radom, a asistorao mi je pokojni kolega Dragan Todorović koji je nakon par odrađenih intervencija na žalost preminuo ubrzo nakon što smo počeli sa radim – kaže hirurg Stanojković i dodaje da se sada edukuju mlađi lekari.
Na kraju razgovora Stanojković dodaje da su njemu pacijenti uvek na prvom mestu i da uvek za njih uprkos neprospavanim noćima, brojnim poslovnim i privatnim obavezama uvek ima vremena za razgovor sa njima.

 

„Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Takođe pročitajte

Vrtić “Maslačak” u Nišu u novom ruhu – donacija MK Group i AIK banke

Vrtić „Maslačak”, u okviru Predškolske ustanove Pčelica u Nišu, svečano je obeležio završetak radova koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.