danijela momcilovic surdulica

ONLINE NASTAVA – Za vreme vanrednog stanja sam izašla iz okvira našeg okruga

Aktuelna tema u obrazovanju je nastava na daljinu i kako se ko od svih aktera u obrazovnom procesu snašao u tome a jedna priča stiže nam iz Surdulice.

Priznanje za altruizam od EduBalkan zajednice stiglo je na adresu učiteljice Danijele Momčilović koja više od decenije radi u osnovnoj školi „Vuk Кaradžić“ u Surdulici.

„Za vreme vanrednog stanja sam izašla iz okvira našeg okruga. Grabila sam priliku da to učinim kad god mogu i pre, ali sada je to bilo intenzivnije zbog neophodnosti bržeg delovanja kako se cela situacija ne bi negativno odrazila na decu. Istog trenutka kada je počela nastava na daljinu dobila sam fejzbuk poziv od drage koleginice Đurđice Stojković (čiji rad pratim već više godina) da se priključim Nastavničkoj balkanskoj mreži koja je osnovana na ideju drage, među prosvetnim radnicima Srbije poznate, koleginice Željane Radoičić Lukić, sa ciljem da se umrežimo i olakšamo jedni drugima posao digitalnim materijalima koje sami stvaramo. Ne znam sa tačnošću koliko članova broji sada ova naša zajednica, ali znam da je napravljena ogromna baza digitalnih materijala koji su odlični za nastavu na daljinu, ali se vrlo lepo mogu iskoristiti i u realnim uslovima, prenosi nam svestrana učiteljica koja priznaje da je  oduvek volela da eksperimentiše sa različitim digitalnim alatima.

Nešto sam otkrivala sama, ali su mi mnogo pomogli i onlajn seminari da postanem kreator mnogih digitalnih materijala, ali i podrška svojim kolegama u jačanju digitalnih kompetencija. Posle svega što sam do sad rekla može se shvatiti da mi nastava na daljinu nije teško pala, nekako sam je doživela kao svoj na svome. Moji učenici četvrtaci, odlični sa izradom dokumenata, prezentacija i tome slično, na čemu im mogu pozavideti neki mnogo stariji učenici, su se snašli više nego odlično. Roditelji, divni i vrlo saradljivi, bili su nam neophodni za otvaranje naloga deci i za još neke početne korake. Za osamostaljivanje za rad u Gugl učionici trebalo nam je svega dve nedelje. Cilj mi je bio da što je moguće više oslobodim roditelje dečjih obaveza jer sam i sama majka dvoje dece, srednjoškolke i osnovca trećaka, i nisam znala šta ću i kome pritrčati pre u pomoć. Bez ikakvih ambicija da budem hvaljena, nagrađivana i tome slično, radila sam svoj posao punom parom, delila materijale, bila podrška deci i kolegama. Sve što je usledilo kasnije je blagoslov i vetar u leđa, kaže Danijela koju je usrećilo  Priznanje za altruizam od EduBalkan zajednice ali je i ponosna ponosna što je deo Balkanske nastavničke mreže.
EduBalkan, da kažem „družina“, napravila je i sastanke entuzijasta iz prosvete, svake srede na Zum platformi, kada uz divne goste pijemo „kafu, kavu, kahvu, kafe“, razmenjujemo iskustva, družimo se i, jednostavno, PODRŽAVAMO JEDNI DRUGE u ovim teškim vremenima. Mnogo mi je značila „naša“ sreda i „Balkanska zbornica“. Uvek mi izmame osmeh i osećaj da „nisam sama“.Bila sam deo Svetske T4 konferencije čitavih pet sati „uživo“, čula sam mnogo o uslovima u obrazovanju širom sveta, stavovima o nastavi na daljinu i merama koje se preduzimaju u slučaju aktuelne pandemije, ali sam se suočila i sa mišljenjem svetskih kolega o budućnošću obrazovanja ukoliko se Кovid 19 ne zaustavi u novoj školskoj godini.Znate kako, i u najtežim trenucima lakše je kada shvatite da niste sami i da imate prijatelje.Кada neko želi „još“ uvek se može. Takođe sam bila deo i „Treće-Pan evropske konferencije“ i videla mnogo kvalitetnih primera iz prakse koji će mi i te kako koristiti, kaže naša sagovornica koja se sa svoja dva rada „Šest šešira u oblaku“ i „Razglednica moga kraja“ konkurisala na republičkom konkursu „Magija je u rukama nastavnika“, uz svesrdnu podršku svog direktora.

Danijela je pored pedagoškog rada već dve decenije posvećena i „daskama koje život znače“.

“ Amatersko pozorište „Barja“ je deo mene. U toku je priprema predstave „Seme“ Srboljuba Aritonovića, ide sporije no što treba ali će biti premijere u novoj pozorišnoj sezoni. Šaljem poljupce svojoj porodici koja „trpi“ moje odsustvo i zauzetost drugim sadržajima. Ništa ne bih mogla i umela bez njih. Majka sam dvoje dece, u braku sa čovekom koji me bodri i podržava u svemu , kaže predsednica ovog pozorišta.
Hvala i Vama što prepoznajete moju volju i entuzijazam.

mu.

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.