Foto: Privatna arhiva

Dobila je ime po čuvenoj Tominoj pesmi, a danas ona i njena violina osvajaju medalje

Pevač, tekstopisac i jedan od voljenijih muzičara sa naših prostora, Toma Zdravković mnogima je i dan danas inspiracija, a mala Danka iz Aleksinca je od najranijeg doba krenula u svet muzike i od tada ne staje sa nizanjem uspeha.

Danka Veljković iz Aleksinca ima devet godina, a prve kompozicije na violini počela je da svira sa samo četiri godine.

Roditelji male Danke Veljković, kažu da se rodila sa ljubavlju prema muzici i da su oni bili tu da joj pomognu i usmere baš u tom smeru.

Dobro poznatu numeru „Danka“ iz 1971. godine po kojoj je i dobila ime, izvodi savršeno izvodi svojoj violini. Iako joj je tek devet godina, na mnogim takmičenjima osvajala je razne medalje, od kojih nekoliko zlatnih.

Jedna od manifestacija na kojoj je posebno bila zapažena jeste tradicionalna manifestacija u Tominom rodnom Aleksincu, kada je sve prisutne ostavila bez teksta odsviravši „Danku“ na violini. Inače,  Centar za kulturu i umetnost Aleksinac tradicionalno organizuje svakog 20. novembra manifestaciju pod nazivom „Sećanje na Tomu Zdravkovića“.

„Te neke prve korake možemo da nazovemo druženjem sa njenom nastavnicom. Družile su se na vrlo lep način, više su jele čokolade i sladolede nego što su svirale. To je ono što je Danku još više privuklo, a to je bio i način na koji je profesorka uspela da joj približi instrument i sviranje“, kazala je Dankina mama, Nevena Veljković.

Talenat i sluh je nešto sa čim je rođena i to se dalo videti, dodaje Nevena. Reprodukovanje tonova i pesmica Danka je već maestralno izvodila još kao vrlo mala. Porodica male Danke je muzički potkovana jer je njena starija sestra već afirmisani pijanista, što je Danki jako značilo kao motivacija i primer da „gura dalje“.

„Već po rođenju je svima bilo jasno da je muzika njeno nadahnuće“, priča Dankina mama.

U porodici Veljković prisutna je raznolikost kada je o muzici reč, pa samim tim i ne čudi zanimljivost da mala Danka pored velikog truda i talenta, uspeva da na autentičan način spoji različite žanrove, poput narodne muzike izvedene na „klasični“ način.

„U našoj kući nije prisutna samo klasična muzika kao jedini pravac, već smo zaista želeli diverzitet i poštovanje usmereno podjednako na sve muzičke pravce, ukratko, sluša se sve. Nema nečega što bi ostalo po strani ili će se favorizovati. Volim da im dočaram lepotu muzike koja god i kakva bila. Želim da ih ubedim dok su još mali da muzika nije nešto što oni trenutno rade , već da svaki žanr ima svoju lepotu i svoju priču kako je nastao i odakle je potekla“, kaže ponosna mama.

“Pesma “Danka” ima posebno mesto u njenom srcu i verovatno je nju ta melodija, koja je jako lepa i specifična oduvek nosila i onda je došao moment da se ta melodija odsvira na festivalu“, dodaje Nevena.

Dosadašnja priznanja Danke Veljković iako su verujemo jedna od mnogih koja će tek uslediti i uzimajući u obzir da joj nije ni deset godina, dobar uvod u svetlu budućnost.

Za mladog umetnika kome je sviranje uživanje a ne obaveza – ne postoje granice!

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

Takođe pročitajte

Magija stiže u novogodišnje AVAntura selo

AVA SHOPPING PARK je tokom cele godine slavio život, radost i unosili smo boje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.