Foto: UKC

Novi aparat namenjen lečenju onkoloških pacijenata u niškom UKC-u

Odeljenje za radioterapiju Кlinike za onkologiju niškog UКC opremljeno je i četvrtim aparatom za zračnu terapiju onkoloških pacijenata. Reč je o modelu„Varian“, koji trenutno spada u jedne od najmodernijih na svetu.

Novi aparat je izuzetnih tehničkih mogućnosti i važno je što već imamo jedan Varian iz 2019. godine, a značaj je upravo u tome, što ukoliko se desi neki kvar na jednom aparatu, pacijenti će moći na drugom da primaju istovetnu terapiju. Tokom 2022.godine zračnu terapiju primilo je nešto više od 1800 pacijenata, a dnevno se ozrači njih oko 150, što je bio optimum sa dosadašnja 3 aparata koja smo imali. Izuzetno je značajno da naglasim, da smo mi zaista uspevali da sve pacijente ozračimo u optimalnom terapijskom vremenskom okviru, odnosno da se uvek radila prioritizacija pacijenata, a naravno prioritet uvek imaju najhitniji, kaže rukovodilac Кlinike za onkologiju, doc. dr Ana Cvetanović i dodaje da će sa novim aparatom u dve smene još 45 pacijenata moći da primi svoju terapijsku dozu.

Direktor niškog Univerzitetskog Кliničkog centra, prof. dr Zoran Perišić kaže da je u toku montaža i dva nova skenera.

Dobili smo mnogo novih, najmodernijih aparata i to je upravo ono što nas svrstava u jedan od najmodernijih centara u zemlji, Evropi a i šire, kaže Perišić i ističe da je vrednost novog linearnog akceleratora i radova na adaptaciji prostora, iznosi nešto više od 3 miliona i 300 hiljada evra.

Takođe pročitajte

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DNA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.