Ilustracija

Plate u IT industriji idu i do 8.500 evra

Podaci sajta HelloWorld.rs pokazuje da su kandidati u IT industriji sve aktivniji na tržištu rada, te možemo primetiti povećan broj konkurisanja na oglase u novembru za 26% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Kako ova industrija konstantno raste, tako i 2022. Srbija beleži rast izvoza IKT usluga, koji iznosi 2,5 milijarde evra. Plate u IT sektoru se povećavaju, te je u avgustu iznosila u proseku 1.600 evra, ali prema očekivanjima i rečima poslodavaca do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.

Najplaćenije pozicije u IT-u:

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja, te beležimo porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.

Prema istraživanju Puls srpske iz zajednice koje je sproveo sajt HelloWorld.rs sa međunarodnom istraživačkom agencijom Masmi, top 5 najtraženijih pozicija i njihove prosečne plate su:

1.Team lead – prosek 2.600 evra
2.Backend Developer – prosek 2.200 evra
3.Product/project Manager – prosek 2.100 evra
4.Full–Stack Developer – prosek 1.600 evra
5.Frontend Developer – prosek 1.400 evra

Naši IT stručnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT-jevci unose svoje zarade, najveći iznos upisao Software inženjer iz Beograda – čak 8.500 evra.

Kandidati sve aktivniji na tržištu

Kako se bliži kraj godine, tako možemo primetiti da su kandidati sve aktivniji u potrazi za novim zaposlenjem što pokazuju podaci sa sajta HelloWorld.rs.

U prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17% u odnosu na prošlu godinu. Početkom trećeg kvartala, tržište se oporavljalo i broj oglasa na sajtu je bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata rasla. Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali čak 26% više u odnosu na prethodnu godinu. Tako nastavljaju i u finišu ove godine, pa je u novembru 2022. zabeležen rast broja konkurisanja od čak 27% u odnosu na 2021. godinu.

Takođe, i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji je sve veći, što možemo zaključiti kada uporedimo ovu sa prethodnom godinom. Konkretno broj oglasa od januara do novembra skočio je za 2,5%.

Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su:

1.JavaScript
2.GIT
3.SQL
4.Java
5.Python

Takođe pročitajte

U Grčku sada možete otputovati avionom i autom, ali i liftom

Voleli biste da saznate više o Staroj Grčkoj, ali niste ljubitelj gabaritnih i suvoparnih istorijskih …

Jedan komentar

  1. Istina je da je placeno ali to je uglavnom jer IT strucnjaci rade za tudje trziste, te je problem nas standard, nista vise

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.