Ilustracija: Flickr

Do 11 lebanskih sela ove godine stiže brzi internet (SPISAK)

Prema najavi ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić radovi na uvođenju širokopojasnog interneta u ruralnim krajevima Srbije trebalo da počnu  tokom ove godine i u prvoj fazi tom mrežom biće pokriveno 600 naselja sa 90.000 domaćinstava.

Ona je objasnila da su u pitanju područja gde ne postoji komercijalni interes za uvođenje širokopojasne mreže, pa je potrebna pomoć države.
Prva dva javna poziva su završena, a u toku je treći koji se završava 21. januara i njihovom realizacijom bi trebalo da se pokrije 600 naselja, dodala je ona.
Prema njenim rečima, očekuje se da će ceo projekat biti završen do 2025. godine, kada u našoj zemlji više neće biti domaćinstva i naselja bez mogućnosti pristupa internetu nove generacije.
Ministarka je ukazala da je reč o poslu koji zahteva ogromna sredstva i da se resorno ministarstvo godinama unazad bavilo time kako da dođe do neophodnog novca.
O kolikim parama je reč dovoljno svedoče podaci da su zemlje iz našeg okruženja, sa kojima možemo da se poredimo, kao što su Hrvatska i Mađarska, za ovu svrhu iz evropskih fondova povukle od dve do sedam milijardi evra. Projekat se kod nas finansira sredstvima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), navela je ministarka.

SPISAK

Šilovo, Šumane, Krivača, Štulac, Svinjarica, Slišane, Prekopčelica, Popovce, Grgurovce, Gornje Vranovce, Bačevina

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Lebane. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Ministarstvo rudarstva i energetike i zeleni projekat sigurnih kuća sa kompanijom Huawei

Plan Vlade Republike Srbije je da do kraja ove decenije proizvodi do 45 odsto električne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.