nedelja , 26 marta 2023
Ilustracija: Flickr

Do 11 lebanskih sela ove godine stiže brzi internet (SPISAK)

Prema najavi ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić radovi na uvođenju širokopojasnog interneta u ruralnim krajevima Srbije trebalo da počnu  tokom ove godine i u prvoj fazi tom mrežom biće pokriveno 600 naselja sa 90.000 domaćinstava.

Ona je objasnila da su u pitanju područja gde ne postoji komercijalni interes za uvođenje širokopojasne mreže, pa je potrebna pomoć države.
Prva dva javna poziva su završena, a u toku je treći koji se završava 21. januara i njihovom realizacijom bi trebalo da se pokrije 600 naselja, dodala je ona.
Prema njenim rečima, očekuje se da će ceo projekat biti završen do 2025. godine, kada u našoj zemlji više neće biti domaćinstva i naselja bez mogućnosti pristupa internetu nove generacije.
Ministarka je ukazala da je reč o poslu koji zahteva ogromna sredstva i da se resorno ministarstvo godinama unazad bavilo time kako da dođe do neophodnog novca.
O kolikim parama je reč dovoljno svedoče podaci da su zemlje iz našeg okruženja, sa kojima možemo da se poredimo, kao što su Hrvatska i Mađarska, za ovu svrhu iz evropskih fondova povukle od dve do sedam milijardi evra. Projekat se kod nas finansira sredstvima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), navela je ministarka.

SPISAK

Šilovo, Šumane, Krivača, Štulac, Svinjarica, Slišane, Prekopčelica, Popovce, Grgurovce, Gornje Vranovce, Bačevina

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Lebane. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Takođe pročitajte

Rode Niša dobile svoje zaštitnike

Krupna bela ptica velikih crnih krila, kljun koji se crveni, vitke duge nožice – svi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.