Đorđe DESPIĆ – dobitnik pesničke nagrade „Branko Miljković“ za ovu godinu

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu dr Jelena Mladenović, Petar Matović i Miodrag Raičević jednoglasno je odlučio da se Đorđu Despiću dodeli 51. nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Autohipnoza“ u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2021. godini) i jednoglasno je doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2021. godinu bude dodeljena Đorđu Despiću za zbirku pesama „Autohipnoza“, u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

„Motivisana terapeutskim postupkom lečenja sebe kao drugog, upravljanja svesnim mentalnim procesima kako bi se došlo do onih podsvesnih i unutar mreže sećanja duboko skrivenih detalja, zbirka „Autohipnoza“ Đorđa Despića oblikovana je kao koherentna celina u kojoj se otkriva autor zrele pesničke imaginacije i poetičke intencije. Inovativnost kratkih stihova leži u uspelom spoju narativnih segmenata i rafinirane emocionalnosti, od kojih se grade razuđene ali precizne pesničke slike, dok se suptilnim jezikom ocrtavaju granice bola kao mesta mogućeg isceljenja, naveli su u svom obrazloženju.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom aprila ili maja 2022. godine u Gradskoj kući u Nišu..

Đorđe Despić (1968, Užice), doktorirao je na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde radi kao vanredni profesor. Piše studije, eseje, kritike, poeziju.

Objavljene stručne knjige: Aksiološki izazovi (2000), Spiralni tragovi – kritike i eseji o srpskom pesništvu (2005), Poreklo pesme – potencijal intertekstualnosti u poeziji Miodraga Pavlovića (2008), Preživeti u tekstu – eseji i kritike o prozi (2011), Tumač i pesma – esejistika Miodraga Pavlovića (2021).

Objavljene pesničke zbirke:
Pesme i drugi ožiljci (2018; Nagrada ,,Miloš Crnjanski”)
Autohipnoza (2021)

Takođe pročitajte

Podržite oslikavanje murala u čast poznatom novinaru Miloradu Doderoviću

Lokalna Fondacija Niš vas poziva da se pridružite kampanji prikupljanja sredstava za oslikavanje murala sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.