„Oslobađanje Skoplja“ – predstava o ratu sa antiratnom porukom

U niškom Narodnom pozorištu večeras je premijera predstave „Oslobađanje Skoplja“ po tekstu Dušana Jovanovića a u režiji Gorčina Stojanovića.

Zajedničkim snagama niško i leskovačko pozorište postavili su na scenu kultnu predstavu Dušana Jovanovića koja po rečima protagonista nosi u sebi antiratnu poruku koja treba da nas stalno opominje.

„Tekst Dušana Jovanovića je više nego kultni jer je to tekst posle koga istorija  dramskog pisanja na prostoru koji se nekada zvao Jugoslavija počinje na drugi način. To je prevratnički komad koji je otvorio jedan način razmišljanja o teatru. U ovom komadu ima jedna rečenica koju izgovara Boža Marjanović kao „Ludi Vavo“ koja glasi „tek će vaši unici  biti vaši pravi sinovi“. Intimno, ovu predstavu posvećujem Borki Pavićević koja je vrlo često isticala tu rečenicu a to je usud života na ovim prostorima. Zapravo smo sinovi svojih dedova a ne svojih očeva gde svakla druga generacija na određeni način, a to je matematičko misao paradoks da je svaka druga generacija žrtvovana a to znači da je svaka generacija žrtvovana i da ne postoji nijedna generacija koja je uspela da izmakne nekim stvarima, kaže reditelj Gorčin Stojanović.

Niški glumac Miloš Cvetković tumači glavnu ulogu dečaka Zorana kome je u predstavi tek šest godina kaže da je tekst „fantastičan ali da mu smeta njegova „aktuelnost“.

„Napisan je pre pedesetak godina a radnja je smeštena pre 80 godina u vreme Drugog svetskog rata i dođemo u situaciji da u 2022.godini kažemo ovaj tekst je aktuelna i svi smo opčinjeni tom idejom. Ne služi nam na čast što je taj tekst aktuelan,  mislim generalno kao civilizaciji. Ono što se dešava u našoj predstavi to je život ljudi jako blizu nas. Želim svima nama da svi ti tekstovi koji su divni i koji su genijalno napisani u jednom trenutku prestanu da budu aktuelni i da se pomaknemo sa te jedne tačke na kojoj smo jako dugo, poručuje Miloš.

Igram mladu ženu, Zoranovu majku, koja u tom strašnom ratnom trenutku ostaje sama, suprug joj je nafrontu, i ona  na jedini način za koji zna pokušava da se izbori protiv gladi i za opstanak te svoje porodice. Mi postavljamo te moralne vrednosti na osnovu nečega što je neko nekada rekao da je moralna a ne zapitamo se stvarno šta ta osoba sama sa sobom nosi i oseća. Ona je mlada žena koja je ostala sama, o svom suprugu nšta ne zna, njena svakodevnica je jednostavna a opet pojavljuje se neki uglađen, fin, kulturan čovek kome je jedina mana što je on u tom trenutku što je Nemac. Ja lično ne mogu to da osudim jer ako se ljubav desi valjda ne treba da mešamo nacionalnost i rase ali u datim trenucima se ne biraju sredstva i nažalost onda se delimo svi na patriote i izdajnike, treće ne postoji, otkriva nam leskovačka glumcia Mina Cocić.

Aleksandar Marinković (Georgij), Evgenija Staković (Lenče), Vesna Josipović (Ana), Dragan Marjanović (Vavo), Miroljub Nedović (Tasin)…

 

Takođe pročitajte

Dani banice po 18.put u Beloj Palanci

Manifestacija “Dani banice” ove godine održava se 18. put od 9. do 11. avgusta u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.