https://www.freepik.com/free-photo/woman-getting-her-leg-hair-removed_8896557.htm#fromView=search&page=1&position=23&uuid=d414a2d7-34fb-49e5-bb3c-5618e246ba7a

Depilacija hladnim voskom – šta vam je potrebno i koji su koraci?

Depilacija je deo rutine mnogih ljudi širom sveta. Bez obzira na to da li je u pitanju uklanjanje dlaka sa nogu, ruku, ili nekog drugog dela tela, postoji mnogo metoda koje možete koristiti kako biste postigli glatku kožu. Jedna od najpopularnijih metoda je depilacija hladnim voskom

Ova tehnika nije samo efikasna, već je i pristupačna i može se obaviti kod kuće. U nastavku ovog teksta istražićemo sve što treba znati o depilaciji hladnim voskom – od potrebnih materijala do koraka za postizanje najboljih rezultata.

Šta vam je potrebno za depilaciju hladnim voskom?

Pre nego što započnete proces depilacije hladnim voskom, važno je da pripremite sve potrebne materijale. Ovo će vam omogućiti da glatko obavite postupak i minimizirate nelagodnost. Evo liste osnovnih stvari koje će vam biti neophodne:

 • Hladni vosak – prvi korak je nabavka hladnog voska. Možete ga kupiti u pakovanju patrone ili u teglici. Važno je da izaberete kvalitetan proizvod koji odgovara vašem tipu kože koji je neće oštetiti i izirititati.
 • Pribor za nanošenje voska – za nanošenje voska potrebne su vam špatule. Ovi alati omogućavaju precizno nanošenje voska na kožu.
 • Trake za depilaciju bez voska – nakon nanošenja voska, koristićete trake za depilaciju da biste ga skinuli sa kože. Ove trake treba da budu dovoljno velike i čvrste da efikasno uklone vosak.
 • Aparati za zagrevanje voska – ukoliko koristite vosak iz teglice, trebalo bi da nabavite aparate za zagrevanje voska (topilice) koji će otopiti vosak, održavati konstantnu temperaturu i omogućiti lakše nanošenje.
 • Puder ili talk – pre nanošenja voska, možete da koristite puder ili talk kako biste apsorbovali višak vlage sa kože i omogućili bolje prianjanje voska.
 • Ulje za uklanjanje voska – kada završite sa depilacijom, koristite ulje za uklanjanje voska kako biste očistili kožu i uklonili eventualne ostatke voska.

Koraci depilacije hladnim voskom

Sada kada ste pripremili sve potrebne materijale, vreme je da započnete proces depilacije hladnim voskom. Pravilno izvršavanje svakog koraka ključno je za postizanje glatke i bezbedne depilacije. Evo detaljnog vodiča kroz korake:

 • Priprema kože pred depilaciju – pre nego što počnete, operite područje koje ćete depilirati kako biste uklonili nečistoće i višak masnoće sa kože. Zatim osušite kožu tapkanjem peškirom.
 • Nanošenje voska na željenu regiju – otopite vosak u topilici i zatim ga u tankom sloju nanesite na željenu regiju uz pomoć špatule. 
 • Uklanjanje voska – nakon što je vosak postavljen na koži, uzmite traku za depilaciju i pritisnite je preko voska. Traku za depilaciju prislonite uz vosak tako da ona čvrsto prijanja i upija ga (pređite preko trake nekoliko puta kako biste osigurali dobro prianjanje voska). Držite kožu čvrsto i brzo povucite traku u suprotnom smeru rasta dlaka. Ovo bi trebalo da se uradi brzo i odlučno kako bi se vosak efikasno uklonio.
 • Završni dodiri – nakon što završite sa depilacijom, pregledajte kožu i uklonite eventualne ostatke voska. Zatim nanesite ulje za uklanjanje voska kako biste nahranili kožu i sprečili iritaciju.
 • Nega kože – nakon depilacije, važno je da redovno negujete kožu kako biste sprečili iritaciju i urasle dlačice. Koristite preparate za negu kože kao što su hidratantne kreme ili losioni koji odgovaraju vašem tipu kože i izbegavajte sunčanje na depiliranim područjima. Gelovi za smirivanje kože posle depilacije takođe su veoma efikasni, pogotovo kod onih koji imaju izrazito osetljivu kožu.

Saveti za uspešnu depilaciju

Iako je depilacija hladnim voskom relativno jednostavna praksa za negu lepote, postoje neki saveti koji vam mogu pomoći da postignete najbolje rezultate:

 • Proverite temperaturu voska – pre nanošenja voska na kožu, obavezno se uverite da nije previše vruć. Previsoka temperatura može izazvati opekotine ili iritaciju kože i uticati na to da depilacija bude bolna.
 • Pravilno povlačenje trake – kada uklanjate vosak uz pomoć traka za depilaciju, povucite je brzo i odlučno u suprotnom smeru rasta dlaka. Ovo će vam pomoći da uklonite što više dlačica i smanjite nelagodnost.
 • Izbegavajte depilaciju na oštećenoj koži – ako imate posekotine, opekotine ili iritaciju na koži, sačekajte da se povrede potpuno zacele pre nego što nastavite sa depilacijom.
 • Redovna nega kože – da biste održali glatku kožu između depilacija, redovno hidrirajte kožu i koristite proizvode koji sprečavaju uraslih dlačica.

Depilacija hladnim voskom je jednostavan i efikasan način uklanjanja neželjenih dlačica. Sa pravilnom pripremom i tehnikom, možete postići glatku i negovanu kožu bez potrebe za odlaskom u salon. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst pružio korisne informacije i savete za uspešnu depilaciju. Sada kada znate šta vam je potrebno i koji su koraci ove vrste depilacije, spremni ste da se upustite u proces depilacije hladnim voskom i uživate u rezultatima!

 

Takođe pročitajte

Hollywood Smile: Sjaj bezvremenske lepote belih zuba

Osmeh koji povezujemo s Holivudom potiče od legendarnih holivudskih glumica i karakteriše ga blistav osmeh …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.