četvrtak , 17 juna 2021

“Da živi selo naše”, al stvarno

Njima nisu potrebne strategije niti mudrovanje, pogotovo onih koji su se i rodnog sela odrekli a spašavali bi tuđa, već jednostavno, sa puno entuzijazma a malo para čine da sela ne liče na čekaonice za otpisane već mesto u kojem bi rado živeli.

“Da živi selo naše” naziv je manifestacije koja je ovog vikenda okupila folkloraše u svrljiškom selu Prekonoga  i to nije jedina kojim žitelji ove opštine pokušavaju da zaista unesu život u selima i to ne samo deklarativno. U samo jednom danu počela je sezona kupanja na bazenima u Svrljigu, otvoren je turnir u malom fudbalu u Draincu i susreti folkloraša u Prekonogi. Što bi se reklo, za svakog ponešto i prilika da se druže  i to ne samo međusobno već i da steknu prijatelje sa stane, pa i van granice.

“Drainac je najveće selo u našoj opštini i trudimo se da podržimo svaku ideju koja znači ovom selu. Turnir u Draincu je jedan od najvećih u opštini a ove godine učestvuju 19 ekipa, kazao je Miroslav Marković, direktor Centra za kulturu i turizam i pohvalio entuzijazam meštana a posebno Zorana Đorđevića koji već sedam godina organizuje ovaj turnir.

 

Živo je bilo i u Prekonogi  se održavao drugi Međunarodni susreti folklornih ansambala “Neka živi selo naše”. Manifestaciju su otvorili predsednica opštine Jelena Trifunović i narodni poslanik Milija Miletić koji je i prekonoški zet ali nije imao tremu da im se srdačno i neposredno obrati.

“Prekonoga je naše najlepše selo i zato smo se potrudili da napravimo novi put i uredimo školsko dvorište gde smo se večeras okupili., pohvalio se Miletić koji uvek u svojim izlaganjima potencira da srpsko selo zaslužuje da bude bolje sagledano na svim poljima.

Neće ova druženja ublažiti neizvesnost seljačkog hleba ali će im pomoći da se ne osećaju izolovano i da kao po kazni bitišu u srpskom selu u kome može biti života ako se to istinski želi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

Takođe pročitajte

Muzej sitnica koje govore kako smo odrastali, voleli i starili

Dugogodišnja novinarka i pisac Jasmina Stojiljković Petković z Leskovca ne samo da  brižljivo čuva uspomene …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.