Profesor među jagodama

Nezaposleni profesor fizičke kulture Miloš Tričković (31) iz Vlasotinca, u nedostatku posla za koji se školovao, okrenuo se poljoprivredi. U Crnoj Bari, sedam kilometara od rodnog grada, gaji jagodičasto voće.

“Deda je svojevremeno pravio kuću u Crnoj Bari, otac u Vlasotincu, sad se vraćamo – kaže Miloš i objašnjava kako je sve počelo.

“Poljoprivreda me prati od malih nogu. Moji su obrađivali zemlju, sadili su kukuruz, pšenicu, kao i većina. Onda 2013.godine, kada sam bio na trećoj godini fakulteta, hteo sam da krenem nekim drugim pravcem. Da pokušamo sa jagodičastim voćem i da se to isplati. Danas pod jagodičastim voćem imam 50 ari, imao sam 80 ari prošle godine, a za sledeću godinu planiram da zasadim oko hektar površine. Ove godine sam posejao ovas kao predkulturu, da bih u avgustu mogao da sadim jagodu – priča Miloš.

Kaže da je teže raditi sa ljudima nego ovde u prirodi.  Dodatna je prednost, veli, ako  volite poljoprivredu. Rezultatima je zadovoljan.

“Oko 4-5 tona jagode na 30-ak ari prosečno godišnje. Imam dobru saradnju sa hladnjačom. On finansira šta treba, a kad završimo i jagodu i malinu sednemo i napravimo presek stanja. Imam bazen od 75 000 litara namenjen navodnjavanju. Dovedena je voda sa izvora u dužini od oko 2,5 km do tog bazena i još oko 3,5 km imamo ukopana creva. Sve parcele su pokrivene sistemom kap po kap. Planiram i orošavanje da stavim u malini kasnije – dodaje mladi poljoprivrednik.

Otkupna cena, veli, treba da bude zlatna sredina. Cilj mu je da zaokruži proizvodnju.

– Ove godine sam uzeo u zakup pet hektara državne imovine na 25 godina. Napravili smo zadrugu sa drugarima, Opšta poljoprivredna zadruga Rosulja Vlasotince, članovi su sve ljudi ispod 35 godina starosti koji već već rade poljoprivredu. Planiramo proizvodnju voćnih rakija. U zavisnosti od toga, biće na tih pet hektara vinograda, kruške i dunje – najavljuje Miloš i dodaje da će proizvodnju jagodičastog voća svakako da nastavi. Jedan od planova za ovu godinu je i ženidba.

Takođe pročitajte

Kako napisati brief za dizajn ambalaže

Brief za dizajn ambalaže predstavlja ključni dokument koji objedinjuje sve potrebne informacije, smernice i očekivanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.