Ćilim joj je „ušao“ pod kožu

Silvana Tošić, dugogodišnja novinarka u dopisništvu Javnog servisa u Pirotu, premostila je vekove, bar kada je reč o spoju tradicije i savremenog. cilimi sivana tosicIz njene mašte, ali i praktičnih kreacija, svetlost dana ugledali su odevni predmeti sa motivima pirotskih ćilima. Zadovoljno kaže da je na površinu isplivao gen njene bake Dušanke, poznate ćilimarke uz koju je odrastala i kraj koje je, u Jatagan mali, sedela dok je ova tupicom stvarala „gugutke na direci“, „kornjaču“, „bombone“, „kuvere“ i mnoge druge kreacije.

cilimi silvana bela tunika„Ćilimarstvo mi je ušlo pod kožu dok sam bila još sasvim mala. Prohodala sma držeći se za razboj i uz „čučku“ bake Dušanke i njenih mnogobrojnih koleginica, kojih je samo u tom delu grada bilo dvadesteak. Kasnije, kao profesionalac ni sama ne znam koliko puta sam izveštavala o čuvenim pirotskim ćilimima, o ženama koje se bave ovim poslom i o svemu drugom što pripada tom zanatu, koji dobri poznavaoci smatraju umetnošću – priča Silvana u izjavi za naš list.

cilimi silvana crvena tunika„Ćilim kao takav je dobro poznat svima, ali se njegova lepota ne može pokazivati na ulici, niti se može nositi. Obično se koristi kao prostirka, prekrivač, stavi u neki ormar, okači na zid, ili kao dekor na koncertima kulturno-umetničkih društava, ali najčešće iz kuće se ne iznosi. Na neki način, to je skrivena lepota. Ja sam upravo htela da preko odevnog predmeta, najčešće tunike od pravog srpskog platna, pokažem svu lepotu motiva i vanvremenskih šara koje su vekovima kreirale gotovo nepismene žene. Bilo je mnoštvo ideja i predloga koje šare su najpodesnije. Oko izbora mi je svojim savetima puno pomogla Radmila Vlatković, nekadašnji kustos, a sadašnja direktorka Gradske galerije, inače istoričar umetnosti, koja je, van svake sumnje, najbolji znalac ćilimarstva – napominje autorka i dodaje da je sve finansirala iz vlastitog džepa, od novinarske plate.

Kreacije su do sada videli malobrojni Piroćanci, ali i oni koji su rasuti širom Evrope i sveta.

„Bila sam pomalo iznenađena pojedinim zlonamernim komentarima u gradu, ali i ohrabrena savetima mnogih dobronamernih ljudi odavde, ali i onih iz Amerike, Australije, Engleske. Upravo ta podrška me je ohrabrila da razmišljam o modnoj reviji tokom leta, kada ovde dolaze mnogi naši zemljaci – zaključuje Silvana Tošić.

https://www.facebook.com/Etno-Glamour-by-Silvana-1723372897901031/?pnref=story

izvor Večernje novosti

Takođe pročitajte

Dan španske arhitekture u Nišu

Eu info point u Nišu, poziva vas na Dane španske arhitekture u Nišu koje 17. …

Jedan komentar

  1. Dobar tekst i izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.