četvrtak , 19 maja 2022

Čarobnjak Lakobrija “oživeo” stare Leskovčane

Šest figura od silikona u realnoj veličini odevene u originalnoj nošnji sa početka prošlog veka biće deo stalne postavke  “Leskovac – srpki Mančester” u Narodnom muzeju.

Figure je izradio akademski vajar Miroslav Lakobrija iz Beograda koji je inače leskovački zet pa mu nije bilo teško da dopre do suštine stanovnika ovog podneblja.

“Veliki izazov i uživanje, jedva čekam otvaranje izložbe. Šest meseci sam stvarao ove likove. Znamo već da postoje muzeji voštanih figura ali ovakvu postavku sa originalnom odećom iz navedenog perioda niko nema, pohvalio nam se Lakobrija koji je i  član udruzenja ULUPUDSa i profesor na Akademiji Purity u Beogradu. Prošle godine pripala mu je  “Zlatna arena” za najbolju masku na Filmskom festivalu u Puli.

Sredstva za ovu postavku dobijena su na konkursu Ministarstva kulture i informisanja  a izložba će biti otvorena u petak 19.juna.

Kao rezultat višegodišnjeg rada stručnjaka našeg muzeja, pred posetiocima će se naći postavka koja kroz vie tematskih celina, prikazuje period od oslobođenja od Turaka, krajem 1877. godine, do početka Drugog svetskog rata, kada je Leskovac doživeo dimanimčnu transformaciju. Preobražaj od tek malo veće orijentalne varoši do najznačajnijeg srpskog industrijskog centra  posle Beograda. Zahvaljujući razvoju tekstilne industrije, Leskovac se u tom periodu našao među četiri grada u Evropi za koje se vezuje termin “Mančester”, najavljuju iz leskovačkog Narodnog muzeja.

Takođe pročitajte

Besplatan program Nišvila za „Noć muzeja 2022“

Nišville jazz festival će tradicionalno i ove godine obeležiti manifestaciju „Noć muzeja 2022“ u sredu, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.