Nenad iz Turekovca – omiljeni dvorski cvećar

“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cveća!”, reči su pisca Hansa Kristijana Andersena koje bi u slučaju Nenada Milenkovića (52) iz Turekovca kod Leskovca značile da on živi život punim plućima.

Nesuđeni veterinar za 22 godine, kako se bavi cvećarstvom, proizveo je deset miliona sadnica koje krase vrtove i balkone širom Balkana. Nenad s ponosom kaže da je cveće njegov život. Priseća se da je među prvima ne samo u Leskovcu nego i u Srbiji počeo da se bavi gajenjem cvetnog rasada.

„Nema lepšeg posla na svetu nego družiti se sa biljkama. Moje biljke ne rađaju ali hrane dušu, kaže Nenad koji gaji sve što je potrebno da se oplemeni jedan prostor. U zaštićenim uslovima na pola hektara tokom cele godine proizvodi cvetnice a na tri hektara ima rasadnik četinara.

„Ne bojim se konkurencije jer predugo sam u ovom poslu da bi neko ko počinje mogao da utiče na moje poslovanje. Vide ljudi da se cveće traži i hoće da rade. Ja to pozdravljam jer svako ko hoće da radi stvara nešto dobro a zarade ima za sve, opušten je naš sagovornik koji uspešno vodi cvećarski biznis. Pomaže mu supruga Biljana, majka Živana a velika pdorška bio mu je i pokojni otac Milorad. Stasavaju i naslednici, ćerka Marija, student Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, Anastasija koja planira da krene sestrinim stopama i sin Nikola. Nikola gradi sportsku karijeru i već sedan godina trenira fudbal. Angažovan je u pionirskom timu leskovačke „Dubočice“.

„Odrasli su pored cveća i verujem da će bez obzira na trenutne preokupacije nastaviti ovaj posao. Mogu biti samo ponosni na naše ime u cvećarstvu  jer smo od 2006.godine bili dvorski liferanti. Do pre tri godine naše muškatle, gerberi, nove gvineje i ostale cvetnice krasile su kraljevski Beli dvor, ponosan je Nenad koji poštuje svaku mušteriju, bez obzira da li je „plave krvi“ ili nije.

A koje je njemu cveće omiljeno nije mu teško da odgovori.

„Zna se. Kraljica cveća, početak i kraj svega u cvećarstvu. Ove godine su pravi hit bile kaliope tako da je planulo sve što smo ponudili tržištu, veli Nenad.

Takođe pročitajte

Dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Polja lavande u Tamnjanici 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela …

3 komentari

  1. Svaka cast ovom postenom i casnom domacinu. Takve ljude treba negovati,slusati i birati kao primer dobre prakse.

  2. PORODICA ZA PRIMER…. A CVEĆE IM JE FANTASTIČNO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.