utorak , 27 jula 2021

Čarobni svet Brankinih torti od kartona

Trend da na rođendanima mališani  svoje vršnjake počaste tortama od kartona ne samo da je deci mnogo zanimljiviji već se pokazalo da su one higijenski bezbednije za dečija slavlja. Sa puno strpljenja i kreativnosti izradom torti od kartona već dve godine bavi se Nišlijka Branka Stamenković (30).

branka-stamenkovic-torte-od-kartona-nisBranka je pre pet godina diplomirala master na Fakultetu zaštite na radu u Nišu ali posla u struci do sada nije uspela da nađe. Da bi prekratila vreme od jednog do drugog konkursa, posećivanja sajmova zapošljavanja i pisanja CV rešila je da se bavi nečim kreativnim. Prve lekcije je naučila preko interneta i društvena mreža Fejsbuk joj je i dalje najbolji saveznik u ovom poslu.

“Nikad nisam ni sanjala da ću se u životu baviti pravljenjem torti od kartona. Ali, pokazalo se da mi ide od ruke i zaista sam se profesionalno posvetila tome. Nisam odustala od posla u struci ali za sada imam i druge životne prioritete tako da su torte trenutno moja velika preokupacija, kaže Branka i dodaje da joj za izradu jedne torte na dva sprata sa 24 “parčeta” treba dva dana. torta-od-kartona-hana

Karton nabavlja u knjižarama “Hijeroglif” a ukrase i stikere samo slika, umnožava, lepi, spaja…puno posla ali veli da se to isplati. Što se popularnosti tiče trenutno su likovi iz crtaća “Frozen” najpopularniji ali dečiji svet mašte je neiscrpni izvor kreativnosti za svakog ko ima malo sluha.

13221685_879943138780675_8598612864585732531_n“Deca se više obraduju ovim tortama nego onim pravim od jaja, mleka i brašna. Jednostavno moje se mogu napuniti omiljenim bombonama i čokoladicama, onim čime deca vole da se zaslade. Ove torte uvek uspeju a ne mogu ni da se pokvare. U mnogim vrtićima su zabranili da se rođendani slave sa pravim tortama nego isključivo ovim koje su mnogo bezbednije po zdravlje dece, kaže Branka i dodaje da je zahvaljujući FB njeno tržište cela Srbija ali i Kosovo i Metohija.

“Neke torte su mi otputovale za Dansku ali moram da priznam da ih najmanje prodajem u Nišu. izgleda da ovde ljudi najmanje imaju para. Ipak, treba izdvojiti 50 dinara po parčetu za izradu torte plus ih treba napuniti slatkišima, nije mali izdatak, veli Branka.torte-od-kartona-nis

Zanimljivo je da nema starosnih ograničenja za ovakve torte te je Branka pravila jednom i za gospođu koja je htela da obraduje svoju majku.

“Obično ih naručuju za decu do 8 godina ali što se mene tiče po želji mogu osmisliti za bilo koji uzrast. Ideje mi za sada ne manjkaju, veli naša sagovornica.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Zlatne ruke“ koji je sufinansirala Uprava za kulturu Grada Niša

Takođe pročitajte

Boje PRAVOSLAVLJA – kreativne radionice za mlade u Babušnici

Po drugi put Udruženje građana Vega iz Babušnice, organizovalo je radionice ikonopisanja kao deo projekta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.