ponedeljak , 26 septembra 2022

Park ptica – jedinstven doživljaj faune

Mini prirodnjački muzej „Park ptica“ u prostorijama PSSS Leskovac sa pedesetak eksponata  jedina je, južno od Beograda, postavka namenjena učenicima i studentima koji izučavaju zoologiju, lovnu privredu i životnu sredinu.park-ptica-psss-leskovac“Poljoprivredna savetodavna služba je uspela da adaptira i uredi prostor koji je po oceni naših upošljenika i saradnika izuzetan. On nije samo “ukras”već i mesto za učenje. Imali smo veliku podršku Gradske uprave za zaštitu životne sredine  u određivanju lokacija za snimanje slika koje se nalaze u pozadini izložbe ali i našeg prijatelja i umetnika Bate Anđelkovića za uređenje dvorišta. Pomogla su nam i lovačka udruženjia Manojlovce i Bošnjace i Srđan Pešić koji su darovali po par eksponata, kao i  Aleksandar Cecić iz Vlasotinca koji nam je ustupio svoju najveću zbirku prepariranih ptica, kaže direktor PSSS Bratislav Pešić.

Park ptica juče je otvorio vrata učenicima leskovačkih osnovnih škola, u pratnji svojih profesora biologije kao deo celodnevnih aktivnosti koje je u školi „Vožd Karađorđe“ organizovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije iz Novog Sada, a u okviru projekta osnivanja Omladinskih klubova ornitologa pri obrazovnim ustanovama.ana-vuletic

Osim dece iz škole „Vožd Karađorđe“, učestvovali su i đaci osnovnih škola „Petar Tasić“, „Trajko Stamenković“, „Kosta Stamenković“ iz Leskovca i škole „Bora Stanković“ u Guberevcu.

“Došli smo da deci objasnimo šta su to omladinski klubovi ornitologa, odnosno šta je koncept našeg programa OKO koji je finansirao Centar za promociju nauke, izjavila je Ana Vuletić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Učenike smo upoznali sa onim čime se naše društvo bavi i koje su to aktivnosti koje oni mogu sami da nastave, a uz našu stručnu, savetodavnu i logističku pomoć. Danas smo održali uvodno predavanje i radionicu na kojoj smo izrađivali kućice za male vrste ptica, poput vrabaca i senica i kutije za gnežđenje koje će učenici nositi i postavljati u svojim matičnim školama, kazala je Ana Vuletić i dodala da je Leskovac  jedan od šest gradova u Srbiji u kojima se ovaj projekat sprovodi.

park-ptica-uceniciOsnivanje ornitoloških klubova je novina za školske ustanove, a deci se to dopalo i bila su veoma zainteresovana za sve aktivnosti, kaže Sanja Mitrović Stevanović, nastavnik biologije u OŠ “Vožd Karađorđe”. Ona je ujedno pozvala i ostale škole da im se pridruže i da osnuju ornitološke klubove.

Takođe pročitajte

Kompanija HTEC Group obeležila 10 godina rada tehnološko-razvojnog centra u Nišu

Najbrže rastuća tehnološka kompanija u jugoistočnoj Evropi, HTEC Group, obeležila je ove nedelje 10 godina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.