Braća bombondžije oživela porodičnu tradiciju

Svilene bombone, oraslike, šećerne jabuke, susamčići čini se da nikada nisu ni izašli iz mode samo što je bilo perioda kada ih zbog naleta pomodarstva nije imao ko praviti. Sreća da su braća Nastići iz Leskovca sačuvali dedinu mašinu staru skoro jedan vek.

bombonePredrag Nastić je i zvanično jedini bombondžija u Leskovcu dok mu u radu pomažu brat Nenad i majka Danica. Predrag je registrovao radnju i ima sertifikat Ministarstva privrede da se bavi starim zanatom i da kao takve može prodavati svoje proizvode.bombone predrag i nenad

„Sve što ovde vidite rađeno je ručno po receptu starom više od sto godina koji smo nasledili od dede Aleksandra Pejčića, poznatog poslastičara i ćurčiju iz Bojnika. Sreća, pa smo sačuvali i ovu mašinu za oblikovanje bombona ali je najvažnije da smo nasledili i dedine zanatske gene, kažu braća Nastići koji na svojim proizvodima učestvuju na Nišlijskom saboru pored keja na Nišavi.

bombone dedina masina„Deda Aleksandar nije bio naivan kada je naučio dva zanata, zimski i letnji. Zimi je od kože i krzna pravio kožuhe a leti kolače, klakere i bombone, hvale se ponosni unuci koji još uvek nemaju svoju prodavnicu u Leskovcu ali vele da postoji interesovanje trgovaca da prodaju ove slatkiše. Prodaju ih i na pijaci a i po raznim manifestacijama.bombone svilene

„Srećna sam što će ipak neko naslediti mog oca. Jedino što bi još volela je da se nađe neka vredna i dobra učenica, imala bi stan i hranu, i dobru priliku, objavljuje nezvanični konkurs za šegrta a možda i buduću snaju majka Danica.

bombone hello kitiInače, od kilogram šečera može se napraviti 1,2 kilograma bombona. Nastići koriste samo prirodne sastojke, šećer, vodu, orahe…a cene su simbolične kada se ima u vidu da je u pitanju ručna proizvodnja, od 50 do 80 dinara za kesicu bombona dok su šećerne jabuke 50 dinara.

kontakt 063 7662711, www.nastic.rs

 

Takođe pročitajte

Dani žalfije u Sićevačkoj klisuri (PROGRAM)

Dani žalfije biće održani u petak i subotu 19. i 20. maja na dve lokacije, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.