Nišlijski sabor od od 18. do 21. avgusta

U parku na Nišavskom keju od 18. do 21.avgusta održaće se „Nišlijski sabor“, festival narodnog stvaralaštva, tradicije i običaja a sve u cilju promocije, afirmacije i oživljavanja starih zanata, kao i očuvanja kulturnog i istorijskog nasleđa.

Na Saboru će učestvovati pedesetak zanatlija iz cele zemlje koji se bave starim zanatima. Manifestacija će biti međunarodnog karaktera, jer će biti učesnika iz inostranstva (Bugarska, Makedonija). Zanatlije će svoje zanate prezentovati na licu mesta, obučeni u narodne nošnje. Tu će se naći: grnčari, tkači, drvodelje, kazandžije, pinteri, krznari, opančari, korpari, licideri, sapundžije, bombondžije, ikonopisci, voskari, lutkari, oružari,…
Učenici i profesori Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša će na licu mesta spremati razna jela i poslastice, po receptima koji su skoro zaboravljeni. Po završetku spremanja, zainteresovani posetioci će moći da probaju specijalitete.
U amfiteatru na kekreativni sokakju će se svakoga dana Sabora održavati kulturno-umetničko-sportski program u kome će učestvovati kulturno-umetnička društva (folklorne grupe, horovi), pevači izvornih pesama, svirači starinskih instrumenata (gajde, gusle, frula, dvojnice,…), pripovedači, zdravičari i drugi.
Biće organizovane modne revije odevnih predmeta i dodataka napravljenih od ručno tkanih materijala, heklanih, pletenih i vezenih, pustovane vune i krzna, ručno oslikanih haljina i obuće.kreativni sokak flase
U sportskom delu programa će učestvovati članovi SVEBOR kluba (Srpske VEštine BORenja i nadmetanja) koji će demonstrirati veštine viteškog borenja. Svebor je nastao rekonstrukcijom drevnih srpskih viteških, monaških, uskočko-hajdučkih, izvornih i narodnih veština i znanja. Njega sačinjavaju sjedinjeni elementi izvornog narodnog tradicionalnog načina nadmetanja i golorukog borenja (slobodno rvanje i pesničenje), pastirske veštine borbe štapom, nožem i alatkama, kao i rekonstruisane viteške veštine i borbe širokim spektrom srednjevekovnog oružja.

Pokrovitelj  je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija  a Grad Niš je suorganizator manifestacije.

Takođe pročitajte

Zlatna Macola čeka pobednika

Treći međunarodni festival umetničkog horor filma i autorskih hevi metal bendova, održaće se od 5. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.