Andrea, Iva i Lana ponos Gadžinog Hana

Sedmogodišnja Andrea Stojanović, te sestre Vićentijević – njena vršnjakinja Iva i godinu starija Lana – sa 13. pijanističkog takmičenja „Slavenski“, održanog u Novom Sadu, vratile su se sa osvojenim prvim nagradama u konkurenciji dece iz zemlje i regiona.

Ovaj uspeh je veliko iznenađenje ne samo zbog toga što su talentovane devojčice iz malenog Gadžinog Hana, već i zbog toga što uopšte ne pohađaju muzičku školu, već im časove klavira – besplatno – daje direktor Doma kulture u ovom mestu Dalibor Jovanović. Povrh svega, Andrea, Iva i Lana su se sa ovim instrumentom prvi put susrele u februaru ove godine, od kada svakodnevno vežbaju i, eto, trud im se isplatio već na prvom koraku. Roditelji ističu posvećenost profesora muzike Dalibora Jovanovića koji je, od prošle godine, ujedno i direktor Doma kulture, te biblioteke „Branko Miljković“ u Gadžinom Hanu, prezadovoljni što je uveo niz korisnih aktivnosti u pomalo zaparloženu sredinu. „Osećali smo da su naša deca pomalo diskriminisana u odnosu na vršnjake po gradovima, jer ne mogu da imaju dodatne aktivnosti. Preskupo je voziti ih u Niš, a autobuski prevoz je veoma ograničen, pa nam je dobrodošlo što se nešto dešava i u našem mestu. Sada, kada su devojčice pokazale talenat, nastavićemo još više da ih podržavamo – kaže Andreina majka Dragana Stojanović.

I, zaista, Jovanović je mnogo toga pokrenuo u Gadžinom Hanu, čak i ono za šta sami domaćini nisu ni znali da imaju…

„Najpre me je začudilo da Dom kulture uopšte ima klavir, jer ga niko nije pominjao, a još manje koristio. S obzirom na to da smatram kako svakom detetu treba dati šansu, a i već sam radio kao profesor u Muzičkoj školi, predložio sam roditeljima zainteresovane dece da im držim časove bez ikakve nadoknade. Prezadovoljan sam što se okupilo njih petnaestak, ali su najveći talenat i napredak pokazale upravo ove tri devojčice – kaže direktor koji je već pokrenuo inicijativu da Gadžin Han dobije i odeljenje Muzičke škole.

A, uveren u to da deci treba što više aktivnosti, već je pri Domu kulture oformio hor, pokrenuo Školu glume, osnovao plesnu grupu… I, minulog vikenda su zablistale i male igračice, pa su na takmičenju u Nišu osvojile prvo mesto.

izvor Večernje novosti

Takođe pročitajte

Podržite oslikavanje murala u čast poznatom novinaru Miloradu Doderoviću

Lokalna Fondacija Niš vas poziva da se pridružite kampanji prikupljanja sredstava za oslikavanje murala sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.