ALEKSANDAR SPASIĆ – pejzaži mog detinjstva

Svako od nas nosi slike svog detinjstva u sebi koje mu se vraćaju u posebnim emotivnim raspoloženjima ali samo malobrojni mogu ih preneti i drugima  uz pomoć platna i boja.

Jedan od kulturnih događaja koji su obeleželi 2018.godinu je  izložba slikara Aleksandra Spasića “Slike Vlasotinca” koja je otvorena u galeriji Kulturnog centra u Vlasotincu. Reč je o dvadeset četiri slike, u tehnici ulje na platnu a tema je urbani pejzaž s znamenitostima Vlasotinačkog kraja.

Kulturni centar Vlasotince je zadužen za organizaciju izložbe tih slika i izrada kataloga. Nakom realizacije projekta, slike će ostati u vlasništvo Kulturnog centra Vlasotinca.

Sama ova izložba mi znači , kao mladom autoru i samim tim mi je pomogla da još bolje upoznam Vlasotince s celokupnom lepotom koje poseduje. Svaka od ovih slika , nosi određeni doživljaj koji sam ja proživeo tokom svog odrastanja. Moram da priznam da mi je Vlasina velika inspiracija i da joj se uvek vraćam, otkriva nam Aleksandar Spasić (27) koji je nakon zavrpene Srednje umetničke škole „ Škola za tekstil i dizajn“ u Leskovcu diplomirao na na Visokoj stukovnoj školi za tekstil i dizajn u Leskovcu. Samostalno izlagao šest puta. Učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnih izložbi i kolonijama.

“Tematsko i tehničko istraživanje Aleksandra Spasića je pejzaž. NJegovi radovi su svojim kvalitetom, svežinom ispiracije i nesputanom realizacijom, jasno nam govore o njegovom stvaralačkom talentu. Radovi su nastali u istraživačkom postupku koji kombinuje tradicionalne slikarske tehnike uljane i akrilne boje kao i teksturama specifičnih materijala. Na njegovim radovima nailazimona stvari onakve kakve jesu, ali i onakve kakve bi trebalo da budu. Takođe primećujemo, snažnu slikarsku energiju koja kroz stvaralački čin, za koju bi možda prava reč bila proces, pulsira i vibrira. Odlika radova su uravnotežena kompozicija, naglašene forme, harmonija boja njihovih tonova, istančani osećaj za obradu detalja i materijala. Traženje pravog izraza je još uvek aktuelna, ali je izvesno da je pred nama autor koji će postati autentična umetnička ličnost prepoznatljivog izraza”, navodi akademski slikar Jovan Spasić.

“Sama ideja za projekat „Slike Vlasotinca“ potekla je iz dugogodišnje saradnje s Kulturnim centrom koji je tokom realizacije ovog projekta pružio podršku. Ova izložba biće izložena publici u Beogradu ( „ Manakova kuća“) gde je svoju zaostavštinu ostavio Vlasotinčanin Hristifor Crnilović slikar, etnograf, profesor, kao i ostalim gradovima. Projekat sufinasira Ministarstvo kulture i informisanja. Trebalo je da naslikam motive koji će najbolje predstaviti Vlasotince tako da je to bio istovremeno i lak i težak zadatak. odabrao sam one motive koje znače mojim sugrađanima ali koje će se dopasti i turistima, kaže Aleksandar koji je sa bratom Jovanom odrastao u teškim ekonomskim prilikama ali je uspeo da ostvari svoj san i postane slikar. Zapravo, snovi obojice braće su se ostvarili jer je i Jovan sve uspešniji i poznatiji u slikarskim krugovima.

“Bez obzira na sve uslove u kojima sam odrastao znao sam da ću biti slikar jer je to ono što volim i to je cena koju sam spreman da platim. Nikada ne bih mogao da radim nešto što ne volim jer onda ne bih bio ja nego bi živeo neki tuđi život a to ne može nikog da usreći. I zato nije fraza kada kažem da treba slediti svoje snove jer i sam živim po tom principu, kaže skromni Aleksandar koji je još kao učenika osnovne škole “Siniša Janić” poželeo da bude slikar. Veliki uticaj imao je na njega profesor likovne kulture Nebojša Mitrović Puša koji mu je godinu dana predavao likovno.

Aleksandar je pored slikarske tehnike ulje na platnu uspešan i u drugim vidovima likovnog izražavanja pa je tako prošle godine svojim crtežima u akrilu osvojio prvo mesta na 56. Oktobarskom salonu u Leskovcu  a 2015.godine bio je sveukupni pobenik na Svetosavskom likovnom salonu u Vučju.

 

„Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Takođe pročitajte

Lutke koje tope srca – saradnja udruženja roditelja dece sa autizmom i kreatorke Marije Tarlać

Kad vešte mame u svoje ruke uzmu budućnost svoje dece i za to dobiju podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.