PREDSTAVA – Milunka Savić 100 godina kasnije

Povodom stogodišnjice Velikog rata Niški kulturni centar, Regionalni centar Niš i Komanda Kopnene vojske Srbije poklanjaju svojim sugrađanima upoznavanje sa najvećom heroinom koju je Srbija imala.

Ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta – Vesne Stanković. Predstava “Milunka” biće odigrana u petak 7. decembra od 20h u sali Doma Vojske. Pozivnice se mogu podići u Regionalnom centru Niš.

Ljiljana Blagojević, urednica pozorišnog programa u NKC kaže da je ova predstava ujedinila tri važne insitucije i da očekuje da to bude samo početak dugoročnije saradnje.

Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti…).

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić.

Neustrašiva usvakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje…

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarl de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

Predstava  je proglašena za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015.

Zlatna kolajna publike “Siniša Dašić”.

Nagrada “Zlatni vitez” na međunarodnom festivalu u Moskvi 2015.

Tekst za monodramu napisala je glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković koja i igra Milunku Savić. Režiju potpisuje Petar Stanojlović.

Takođe pročitajte

Vrtić “Maslačak” u Nišu u novom ruhu – donacija MK Group i AIK banke

Vrtić „Maslačak”, u okviru Predškolske ustanove Pčelica u Nišu, svečano je obeležio završetak radova koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.