Zemunac u svrljiškom selu uči kako da postane stočar

Nakon što je proglašen za tehnološki višak na beogradskom aerodromu Zemunac Dragoslav Anđelković bavio se turizmom, ali je svoj budući poziv pronašao u svrljiškom selu Beloinju. Već tri godine uči kako se postaje stočar tako što čuva stado ovaca svog prijatelja Gorana Vasića. Anđelkoviću ne smeta da ponovo kreće ispočetka jer mu je želja da ima svoje stado koza i otvori mlekaru.

svrljig-dragoslav-andjelkovic-01-2110-2016„Radio sam odgovorne poslove za beogradski aerodrom ali i najvećeg italijanskog avio prevoznika. Kada sam ostao bez posla jedno vreme sam se bavio turizmom i dovodio strane turiste u našu zemlju. Slučajno sam upoznao mog „profesora“ Gorana Vasića iz Beloinja koji mu je ponudio da živim u njegovoj porodici i učim kako se postaje stočar, priča nam Dragoslav kome se svrljiški kraj veoma dopao. Toliko da namerava da ovde kupi zemlju i postane pravi stočar.

„U mojim godinama čovek nauči da prave stvari ne dolaze preko noći već da se „svaka škola plaća“. Imao sam sreću da upoznam Gorana i njegovu divnu porodicu tako da dobro funkcionišemo. Pomažem im oko stada i istovremeno učim. Ništa mi ne pada teško i nijedan posao nije sramota raditi, kaže Zemunac koji ima velike planove.

Traži zemlju na kojoj bi se bavio stočarstvom jer planira farmu koza ali i mlekaru.svrljig-dragoslav-andjelkovic-02-2110-2016

„Paralelno ću napraviti i smeštajne kapacitete za seoski turizam jer su Svrljiške planine blago Srbije. Turizam je moj teren a savladao sam poprilično i tajne stočarstva tako da se ne plašim da krenem u novu avanturu. Obezbediću budućnost da svoju porodicu da ne moraju od nikog da zavise i da dođu u situaciju da ih neko proglasi za višak nakon godina predanog rada, otkriva nam Dragoslav koji svaki dan sa ovcama prepešači desetak kilometara vodeći ih na ispašu.

„Sredio sam holesterol i krvni pritisak i lekove sada pijem samo preventivno. Svima savetujem da ako hoće da produže život da se vrate životu kojim su živeli naši preci. Izlaz postoji samo je na nama da se izborimo sa predrasudama i krenemo da sami kreiramo život, poručuje uporni Zemunac.

 

Takođe pročitajte

Ladovica u znaku panka – Prvo veče Festivala otvorili gosti iz Severne Makedonije

Gosti iz Skoplja, grupa Posleden udar, otvorila je sinoć 17. Pivski festival u Ladovici. Osim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.