Zaštita lokaliteta Cerjanske pećine – Razvoj turizma uz ograničenje gradnje

Gradska upava Niša odlučna je da sačuva dragulj ovog kraja, jednu od najdužih i najznačajnijih pećinskih sistema istočne Srbije – Cerjansku pećinu.

Tako, koncepcija razvoja Plana detaljne regulacije (PDR) šireg lokaliteta Cerjanske pećine, koji je Sekreterijat za plairanje i izgradnju grada stavio na rani javni uvid, zasniva se na ograničenju širenja građevinskog područja i zabrani masovne izgradnje da bi se zaštitilo prirodno dobro, a područje pećine bi trebalo da se koristi u turističke svrhe, u neuređenim uslovima.

Kako se navodi, cilj izrade Plana je uređenje šireg područja Cerjanske pećine, što podrazumeva izgradnju pratećih sadržaja (pristupnih puteva, odmorišta) te očuvanje, zaštitu, revitalizaciju i kulturološko korišćenje prirodnih dobara, organizovanje naučnih istraživanja, kao i sprečavanje, kontrolu i sanaciju svih oblika zagađivanja životne sredine.

Plan obuhvata područje od oko 770 ha, a od toga procenjena bruto razvijena građevinska površina za maksimalnu iskorišćenost prostora iznosi 17.59 ha.

Područje plana pripada turističkoj zoni B u okviru severnog razvojnog pojasa, koji predstavlja područje zdravstveno – rekreativno – sportskog kompeksa, a Cerjanska pećina biće jedan od turističkih punktova.

 Bogatstvo šumskog fonda i faune, atraktivnost pećinskog sadržaja kao i izvori termalnih voda, geomorfološke specifičnosti korita Toponičke reke, predstavljaju osnovu razvoja ovog područja oko kojeg će se razvijati ugostiteljski, zdravstveni i sportsko – rekreativni sadržaji – navodi se.

Planom je propisano da će se Cerjanska pećina posle detaljnog snimanja, savremeno opremiti za speleološki turizam i prezentovati javnosti. Utvrdiće se uslovi pod kojima će se koristiti i u lečilišne svrhe, a na lokalitetima pogodnim u odnosu na ulaze u pećinu, planski će se urediti speleološki kampovi.

 Na prostoru Kameničkog Visa će se izgraditi sportski i rekreativni poligoni i objekti, pored već izgrađenog lovačkog doma, naselja bungalova i vikend naselja. Kao turistički punktovi označeni su Kamenički Vis, Banja Topilo, Cerjanska pećina – navodi se u dokumentaciji.

U Banji Topilo i Popšici, gde je evidentiran veći broj termalnih izvora, čije se vode razlikuju po svom hemijskom sastavu i kurativnim osobinama, izgradiće se smeštajni i rekreativni objekti.

Kategoriju banjskog i turističkog naselja čine naselja sa specifičnom funkcijom, odnosno naselja u kojima postoje određeni prirodni resursi na bazi kojih je moguć dalji razvoj naselja. Ovakve prirodne resurse u razvoju koristi i na bazi njih se razvija Banja Topilo, a u perspektivi će to biti Cerje, Vele Polje, Miljkovac, naselja koja tangiraju područje Cerjanske pećine.

Uvođenje vozila na električni pogon

Dominantnu težnju za očuvanjem Spomenika prirode Cerjanska pećina, potrebno je uravnotežiti sa potrebom za dopunskim sadržajima za popularizaciju i prezentaciju prirodnog dobra.

Da bi se to ostvarilo, neophodno je obustavljanje kolskog saobraćaja kod naselja Cerje, strogo kontrolisan prolaz i nadzor do predmetnog područja i uvođenje vozila na električni pogon do ulaza u Cerjansku pećinu, povezivanje referentnih tačaka predmetnog područja pešačkim, biciklističkim stazama, žičarama i sl – navodi se.

Kako do pećine

Cerjanska pećina je proglašena za Spomenik prirode druge kategorije zaštite. Nalazi se na teritoriji Grada Niša, u ataru sela Cerja i Kravlja.

Spomenik prirode obuhvata Ponorsku pećinu Provalija, Jamu Cerjanska propast, povremeno sifonsko vrelo kod Kravlja i Krašku jamu izrazitih morfoloških i hidroloških oblika.

Do Cerjanske pećine najlakše je doći iz Niša (12km) preko Kamenice i Cerja, od kog se istočno 2km u okviru ponorskog obluka ponornice Provalije, nalaze ulazi u pećinu Provaliju i Meču dupku. Cerjanska propast i Pešter u Pljočak nalaze se severoistočno, oko 550m vazdušnom linijom od ulaza u Provaliju.

Raznovrsnost pećinskog nakita, monumentalnih kanala i dvorana je bogatstvo od izuzetnog značaja. U ovom sistemu najznačajnija je ponorska pećina Provalija, do sada istražena na dužini od 6.025m. Ovo je jedna od najdužih pećina u Srbij.

Nosilac izrade Plana je Gradska uprava grada Niša – Sekretarijat za planiranje i izgradnju, dok je za obrađivača određeno Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš. PDR će biti na ranom javnom uvidu do 7. avgusta.

 

Izvor: Ekapija

Takođe pročitajte

Menopauza i njen uticaj na mentalno zdravlje: Prihvatanje i prilagođavanje

Menopauza predstavlja prirodnu fazu u životu žene, koja označava kraj reproduktivne sposobnosti. Ova tranzicija, obično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.