utorak , 17 maja 2022

VRMDŽA fest – sedma umetnost u službi ekologije

Vrmdža fest, koji se ove godine održava 6.jula, predstavlja jedinstvenu manifestaciju gde posetioci, pored filmova, mogu da uživaju i u prirodnim lepotama i turstičkim sadržajima.

Selo Vrmdža  poslednjih  godina postalo je prava turistička atrakcija. Više hiljada posetilaca svake godine poseti selo, i to pre svega ljubitelji prirode. Imajući u vidu da se i broj stanovnika sela povećao doseljavanjem ljudi iz Beograda, Zrenjanina, Subotice, Pančeva…,pa čak i stranaca, evidentna je potreba razvoja kulturnih sadržaja kojih ima veoma malo.

“Došli smo na  ideju o organizovanju festivala turističko-ekološko dokumentarnog filma u prirodnom okruženju,tačnije u jednom planinskom selu, za šta je moramo priznati trebalo mnogo hrabrosti. Mesna Zajednica Vrmdža je uz pomoć nekoliko eminentnih radnika iz oblasti umetnosti i kulture,umetničkog udruženja “Forum Artistikum”-Niš kao partnera u realizaciji projekta i medija,  organizovala prvi internacionalni festival turističkog-ekološkog dokumentarnog filma „VRMDŽA FEST“ koji je održan 15.7.2017. U selu Vrmdža, podnožije Latin grada. Gost festivala bila je Ranka Jakšić (Dokumentarna redakcija RTS-a)autorka emisije iz serijala”Stranac u Srbiji”,dobitnica Gran prix na međunarodnom festivalu turističko dokumentarnog filma u Italiji za emisiju snimljenoj u Vrmdži i njen film je prikazan na otvaranju festivala. GRAND  PRIX dobili su autori Ivan Nikolić i Dobrica Mitrović za film „Rzav veliki“(produkcija Baterija studio), podseća nas Slaviša Krstić, predsednik MZ Vrmdža i direktor VRMDŽA FEST.

Drugi internacionalni filmski festival turističko- ekološko dokumentarnog filma ” VRMDŽA FEST” održan je  14. jula.2018.godine  i od tada je ustanovljena  memorijalna nagrada koja nosi ime “Petar Lalović”jednog od najvećih Evropskih i svetskih snimatelja,scenarista,i reditelja filmova o prirodi(“Poslednja oaza”,”Opstanak”,..),kao priznanje za naročiti doprinos podizanju ekološke svesti na filmu. Prvi laureat ove nagrade bio je glumac i novinar Dejan Đurović,koji se posebno dokazao kao narator u filmovima i televizijskim emisijama o prirodi.(“Opstanak”,”Neven”,..)GRAND PRIX  Latin grada, dobio je Miljan Gogić za film “Čuvari”  .U okviru festivala organizovali smo i radionicu kreativne medijske fotografije gde nam je partner u realizaciji bio “Medijski istraživački centar”.

“Za “VRMDŽA FEST 2017 i 2018” naš pokrovitelj je bila opština SOKOBANJA  a isto tako i za treći po redu internacionalni festival turističko-ekološko dokumentarnog filma „Vrmdža fest 2019“ koji će se održati 6.jula.2019.god. u Vrmdži,podnožije  Latin grada. Ove godine novina je da organizujemo koloniju “Foto-video VRMDŽA FEST” gde je partner u realizaciji “Medijski istraživački centar”- Niš a učesnici su profesionalni fotografi i snimatelji iz domaćih i stranih medija. Posetioci festivala, pored bogatog filmskog programa uživaće u prirodnim lepotama, turističkim sadržajima Vrmdže i smatramo da “VRMDŽA FEST” predstavlja jedinstvenu kulturnu manifestaciju u zemlji i regionu. Organizator festivala “VRMDŽA FEST 2019″ je MZ Vrmdža,partner u realizaciji UG”Forum artistikum” iz Niša a pokrovitelj je opština Sokobanja, najavljuje Krstić.

 

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.