Vojni lekari iz Srbije pridružiće se vojnoj misiji EU u Somaliji

Srbija je dugogodišnji partner od poverenja EU u civilnim i vojnim misijama u Africi, a 95 članova medicinskog osoblja je od 2012. godine zajednički doprinosilo globalnoj bezbednosti.

EU i Srbija su danas obeležile još jednu prekretnicu u ovoj saradnji, odlaskom dodatnih šest vojnih lica medicinskog tima Vojske Srbije u Misiju EU za obuku u Somaliji (EU Training Mission in Somalia, EUTM-S).

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre izrazio je zahvalnost i poželeo sreću srpskim vojnicima koji sutra kreću u misiju rečima: „Zahvalni smo i ponosni što možemo da računamo na Srbiju u našim civilnim i vojnim misijama i operacijama. Sloboda, demokratija i bezbednost imaju visoku cenu, a timovi iz Srbije zauzima ključne uloge, neophodne za uspeh ovakvih misija. Vojnici EU imaju privilegiju da budu u sigurnim rukama srpskog medicinskog tima. Nadamo se da će naše partnerstvo rasti i produbljivati se zarad širenja globalne bezbednosti i stabilnosti“.

Delegaciju EU, koju su predvodili šef Delegacije, ambasador Žiofre i vojni ataše EU, pukovnik Pjetro Mostardi, dočekali su načelnik Operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović i načelnica Centra za mirovne operacije pukovnik Mirjana Milenković, koji su predstavili pregled doprinosa koji su Vojska Jugoslavije i Srbije dale mirovnim misijama UN-a i EU u periodu od skoro 60 godina.

„Ponosni smo na sve naše kolege koji su obavljali ozbiljne zadatke u misiji EU u Somaliji i drugim zemljama. Svojim profesionalnim i predanim radom dobili su najviše ocene i stekli poverenje među pripadnicima misije EU. Kao i svaki put, očekujemo da se vrate sa korisnim iskustvom koje mogu da iskoriste u svom radu u Srbiji, kako bi unapredili vojnu medicinu“, naveo je general-potpukovnik Glišović.

Misija EU za obuku u Somaliji (EUTM S) pokrenuta je u aprilu 2010. godine, sa ciljem jačanja somalijskih saveznih institucija odbrane, kroz obuku, mentorstvo i savetovanje. Misija se sastoji od oko 200 pojedinaca iz 7 zemalja članica EU, plus Srbije. Kao takva, Srbija je jedina zemlja van EU koja doprinosi ovoj misiji.

Uloga medicinskog kontigenta Srbije je da sprovodi lečenje, evakuaciju, snabdevanje i funkcije neophodne za održavanje zdravstvenog stanja mirovnih snaga. To uključuje pružanje prve pomoći, hitne mere spasavanja života i trijažu. Pored toga, medicinski kontigent Srbije doprineće zdravlju i blagostanju jedinice kroz pružanje smernica u prevenciji bolesti, povreda van borbe i operativnog stresa.

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.