Vlasotince – varoš velikog srca i širokih shvatanja

Veoma sam ponosna na svoj grad, porodicu i poreklo i uvek sam sa posebnim interesovanjem slušala priče o životu u prošlosti. Divno je što se o tome sada i piše, kaže učiteljica i rođena Vlasotinčanka Danica Kocevska koja je sačuvala od zaborava 60 fotografija starih Vlasotinčana i Vlasotinčanki.

„Fotografije su prikupljane iz naše šire familije, uveličane i nakon izložbe ostale u vlasništvu Muzeja. Divno je što se sada mnogo više piše o životu ljudi u Vlasotincu jer zaista to i zaslužuju, kaže naša sagovornica koja je nakon završenog Učiteljskog fakulteta rodno Vlasotince zamenila za Vranje zbog ljubavi prema Jovanu a porodica Kocevski trenutno živi u Novom Sadu

Projekat „Vlasotinački vremeplov“ realizovao je Odred izviđača porečana Vlasinske vidre iz Vlasotinca u saradnji sa Trening centrom KOCEVSKI iz Novog Sada i uz finansijsku podršku Ministarstva kultrure Republike Srbije.
Projekat je realizovan u periodu od 1. septembra do 30. novembra 2015. godine. Veliku podršku projektu dao je Kulturni centar Vlasotinca i Zavičajni muzej. Izložba fotografija otvorena je 12. oktobra 2015. godine u Zavičajnom muzeju, na njoj je prikazano 60 fotografija A4 formata na kojima su Vlasotinčani i Vlasotinčanke u periodu od 1900. do 1940. godine. Fotografije su prikupljane iz porodičnih albuma starih vlasotinačkih porodica.

„Vlasotince je varoš koja se oduvek ponosila svojim žiteljima velikog srca i širokih shvatanja. Oduvek je važilo za mesto u kome su se cenili građanski maniri a veliki broj zanatlija samo je to i potvrđivalo. Postoji mnogo materijalnih dokaza o modnim dešavanjima iz tog perioda koje nikada nisu na ovakav način sistematizovani. Ovom izložbom ova tema je bila prezentovana javnosti i za sva vremena sačuvana od zaborava. Kroz izložbu se prati prodor građanskog društva na ovim prostorima kroz modu, modne detalje i neke običaje što doprinosi boljem sagledavanju modnih opredeljenja naših predaka, kaže Danica i naglašava da je od trenutka prebacivanja starih do sada sačuvanih fotografija u elektronsku formu i pravljenjem publikacije o ozložbi stvoreni su uslovi za trajnu zaštitu ovog kulturnog blaga.

„Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.