Vlasotince – varoš velikog srca i širokih shvatanja

Veoma sam ponosna na svoj grad, porodicu i poreklo i uvek sam sa posebnim interesovanjem slušala priče o životu u prošlosti. Divno je što se o tome sada i piše, kaže učiteljica i rođena Vlasotinčanka Danica Kocevska koja je sačuvala od zaborava 60 fotografija starih Vlasotinčana i Vlasotinčanki.

“Fotografije su prikupljane iz naše šire familije, uveličane i nakon izložbe ostale u vlasništvu Muzeja. Divno je što se sada mnogo više piše o životu ljudi u Vlasotincu jer zaista to i zaslužuju, kaže naša sagovornica koja je nakon završenog Učiteljskog fakulteta rodno Vlasotince zamenila za Vranje zbog ljubavi prema Jovanu a porodica Kocevski trenutno živi u Novom Sadu

Projekat “Vlasotinački vremeplov” realizovao je Odred izviđača porečana Vlasinske vidre iz Vlasotinca u saradnji sa Trening centrom KOCEVSKI iz Novog Sada i uz finansijsku podršku Ministarstva kultrure Republike Srbije.
Projekat je realizovan u periodu od 1. septembra do 30. novembra 2015. godine. Veliku podršku projektu dao je Kulturni centar Vlasotinca i Zavičajni muzej. Izložba fotografija otvorena je 12. oktobra 2015. godine u Zavičajnom muzeju, na njoj je prikazano 60 fotografija A4 formata na kojima su Vlasotinčani i Vlasotinčanke u periodu od 1900. do 1940. godine. Fotografije su prikupljane iz porodičnih albuma starih vlasotinačkih porodica.

“Vlasotince je varoš koja se oduvek ponosila svojim žiteljima velikog srca i širokih shvatanja. Oduvek je važilo za mesto u kome su se cenili građanski maniri a veliki broj zanatlija samo je to i potvrđivalo. Postoji mnogo materijalnih dokaza o modnim dešavanjima iz tog perioda koje nikada nisu na ovakav način sistematizovani. Ovom izložbom ova tema je bila prezentovana javnosti i za sva vremena sačuvana od zaborava. Kroz izložbu se prati prodor građanskog društva na ovim prostorima kroz modu, modne detalje i neke običaje što doprinosi boljem sagledavanju modnih opredeljenja naših predaka, kaže Danica i naglašava da je od trenutka prebacivanja starih do sada sačuvanih fotografija u elektronsku formu i pravljenjem publikacije o ozložbi stvoreni su uslovi za trajnu zaštitu ovog kulturnog blaga.

„Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Takođe pročitajte

Za energetsku sanaciju 24 miliona dinara

Građani vlasotinačke opštine, koji su planirali da unaprede energetsku efikasnost svojih kuća ili stanova, mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.