utorak , 3 avgusta 2021

Kuvanje u prirodi po receptima učiteljice Danice

Učiteljica Danica Kocevska iz Vlasotinca, živi i radu u Novom Sadu smislila je kako da olakša kuvanje u prirodu pa na osnovu iskustva kao organizatora i učesnika mnogih kampova priprema knjigu “Izviđački kuvar”. Deo svog iskustva podeliće i sa čitaocima našeg portala jer će nam ustupiti neki od recepata.

U “Izviđačkom kuvaru” naći oko 50 recepata za različite vrste jela, salata, testenina, slatkiša i užine. Uz najveći broj recepata biće priložena i fotografija, a pratiće ih i kratke priče o tome kako i gde je pripremljeno jelo.

Ideja je proistekla nakon višegodišnje organizacije izviđačkih kampova. U sezoni od aprila do septembra uglavnom organizujemo tri ili četiri kampa. S obzirom na to da se radi o različitom vremenskom periodu i različitim destinacijama, prilagođavali smo ishranu, pre svega potrebama učesnika, ali i sezonskoj ponudi namirnica – započinje priču Danica Kocevska.

Ona ističe da je tokom boravka u prirodi veoma je važno zadovoljiti potrebe mladog organizma za unosom adekvatnih namirnica koje će podržati veći fizički napor poput pešačenje, aktivnosti tokom celog dana na otvorenom, plivanja, staze izazova i slično.

Za svaki kamp smo sačinjavali poseban jelovnik, na bazi tri obroka i užine. Prikupili smo do sada, nakon 13 godina intenzivnog organizovanja kampova, veliki broj recepata u proporcijama pripreme namirnica za različit broj učesnika uz preporuke za način pripreme , kaže Danica.

Jedan deo će se odnositi na preporuke za bezbedno čuvanje namirnica u prirodnim uslovima, bez frižidera (ili uz korišćenje frižidera), kao i na obezbeđivanju optimalnih higijenskih uslova za pripremu hrane i održavanje kolektivnog pribora za jelo.

Izdavač “Izviđačkog kuvara” biće porodični Trening centar “Kocevski” iz Novog Sada, koji i inače radi logistiku izviđačkoj priči da se približi obrazovnom sistemu i ponudi što većem broju dece i mladih uz koncept učenja svuda i na svakom mestu. Plan je da kuvar u januaru sledeće godine ugleda svetlost dana kako bi svi izviđači dočekali spremno novu sezonu.

Takođe pročitajte

Prvi PARADAJZ FEST u Lebanu od petka do nedelje

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Opštine Lebane i MDULS po prvi put u Lebanu održaće …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.