utorak , 7 jula 2020

Kuvanje u prirodi po receptima učiteljice Danice

Učiteljica Danica Kocevska iz Vlasotinca, živi i radu u Novom Sadu smislila je kako da olakša kuvanje u prirodu pa na osnovu iskustva kao organizatora i učesnika mnogih kampova priprema knjigu “Izviđački kuvar”. Deo svog iskustva podeliće i sa čitaocima našeg portala jer će nam ustupiti neki od recepata.

U “Izviđačkom kuvaru” naći oko 50 recepata za različite vrste jela, salata, testenina, slatkiša i užine. Uz najveći broj recepata biće priložena i fotografija, a pratiće ih i kratke priče o tome kako i gde je pripremljeno jelo.

Ideja je proistekla nakon višegodišnje organizacije izviđačkih kampova. U sezoni od aprila do septembra uglavnom organizujemo tri ili četiri kampa. S obzirom na to da se radi o različitom vremenskom periodu i različitim destinacijama, prilagođavali smo ishranu, pre svega potrebama učesnika, ali i sezonskoj ponudi namirnica – započinje priču Danica Kocevska.

Ona ističe da je tokom boravka u prirodi veoma je važno zadovoljiti potrebe mladog organizma za unosom adekvatnih namirnica koje će podržati veći fizički napor poput pešačenje, aktivnosti tokom celog dana na otvorenom, plivanja, staze izazova i slično.

Za svaki kamp smo sačinjavali poseban jelovnik, na bazi tri obroka i užine. Prikupili smo do sada, nakon 13 godina intenzivnog organizovanja kampova, veliki broj recepata u proporcijama pripreme namirnica za različit broj učesnika uz preporuke za način pripreme , kaže Danica.

Jedan deo će se odnositi na preporuke za bezbedno čuvanje namirnica u prirodnim uslovima, bez frižidera (ili uz korišćenje frižidera), kao i na obezbeđivanju optimalnih higijenskih uslova za pripremu hrane i održavanje kolektivnog pribora za jelo.

Izdavač “Izviđačkog kuvara” biće porodični Trening centar “Kocevski” iz Novog Sada, koji i inače radi logistiku izviđačkoj priči da se približi obrazovnom sistemu i ponudi što većem broju dece i mladih uz koncept učenja svuda i na svakom mestu. Plan je da kuvar u januaru sledeće godine ugleda svetlost dana kako bi svi izviđači dočekali spremno novu sezonu.

Takođe pročitajte

UNICEF Inovacioni fond finansira startap kompanije koje se bave blokčejn tehnologijama

UNICEF Inovacioni fond poziva startap kompanije da se prijave na konkurs za finansiranja razvijanja softverskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.