sreda , 7 decembra 2022

Vlasotinčanin Milan Ristić prvi donor krvne plazme iz ovog grada

TridesetrogodiŠnji Milan Ristić prvi je Vlasotinčanin koji je donirao plazmu za lečenje najteže obolelih pacijenata od virusa kovid 19.

Ovaj profesor fizičke kulture po obrazovanju, radnik je Centra za decu i omladinu, a sa uvođenjem vanrednog stanja radio je kao koordinator u opštinskom kol centru. To je podrazumevalo naporan rad koji je trajao i po desetak sati dnevno, u kol centru i na terenu. Pored velikog broja poziva za pomoć starim, bolesnim i socijalno ugroženim licima, često su se podrazumevali i odlasci na teren kako bi pomoć bila dostavljena svakom korisniku na kućnu adresu.
Nakon duge i teške borbe njegove porodice sa koronavirusa, sa nevelike vremenske distance, Milan Ristić se priseća da je najpre temperaturu dobila njegova supruga Marija koja radi u Gruneru.

ilustracija

Dva dana kasnije, 1. aprila Milan je takođe dobio temperaturu 38,6 stepeni C. Odmah sutradan se javio u trijažni centar, ali snimak pluća i rezultat analize krvi su bili uredni, tako da je dobio lekove za prehladu. Ni nakon pet dana temperatura mu se nije smanjilia iako su svi nalazi ponovo bili uredni. Zbog velikog broja kontakata kojima je bio izložen tokom rada u kol centru ipak je testiran. Pozitivan rezultat na virus kovid 19 i nije bio veliko iznenađenje s obzirom na upornu višednevnu temperaturu. Milan Ristić je nakon toga smešten u niški studentski dom. Tek 13. aprila, skoro dve nedelje nakon prvih simptoma, javljaju se promene na plućima iako su se tada izgubili visoka temperatura i kašalj. Tek tada se javlja strah i jasno saznanje da se on zajedno sa lekarima bori sa potpuno nepredvidivom bolešću.
Iako je Milanu u borbi sa koronavirusom mnogo pomoglo dobro opšte stanje i fizička kondicija jer redovno vežba i trenira fitnes grupu i grupu sportske gimnastike, ipak borba sa koronavirusom nije bila laka. Kaže da je tu bilo borbe za vazduh, nikada dovoljno kiseonika, često kratak dah, veoma jaki bolovi u mišićima, gubitak apetita.
Skoro da ga hvata panika kada su stigli pozitivni nalazi testova na kovid- 19 za oca Svetislava i majku Slađanu. Usledilo je njihovo šesnaestodnevno lečenje u leskovačkoj kovoid bolnici jer su oboje imali težu kliničku sliku od njega.
Od ove bolesti pošteđeni su samo najmlađi članovi porodice, petogodišnji sin Vukašin i trogodišnji Vojin.
„Mnogo su mi tokom trajanja bolesti i izolacije pomogli prijatelji koji su nas zvali, pružali nam podršku, pomagali nam. Dođete u situaciju da pomažete drugim ljudima u neveolji i odjednom se nađete u prilici kada ni vi ne možete bez tuđe pomoći. Posebno sam zahvalan svojim kolegama volonterima koji su nam odmah pritekli u pomoć“, ističe Milan Ristić.
Iskustvo sa borbom protiv skoro nepoznatog virusa i još teža borba njegovih roditelja da ozdrave, uticali su da se u njemu stvori ideja da nakon ozdravljenja i oporavka donira krvnu plazmu kako bi pomogao onima koji vode težu bitku sa bolešću od njega.
Već 21. maja je ponovo testiran na kovid – 19 i pregledan. Samo dan kasnije u Zavodu za transfuziju krvi Srbije je postao prvi donor plazme iz Vlasotinca.
„Kada se nađete sami u bolničkom krevetu, kada imate dovoljno vremena da o svemu dobro razmislite i sve analizirate, kada od vas tako malo zavisi, shvatite da su u životu važni samo porodica, prijatelji i ljubav koju sa njima delite, sve ostalo se ne računa.“, dodaje naš sagovornik.
Ovaj gest ne čudi sve one koji poznaju Milana Ristića kao višestrukog davaoca krvi, posvećenog trenera sportske gimnasitike i fitnesa, nekog ko svesrdno pomaže deci i mladima sa smetnjama u razvoju da imaju lakši korak i snažnije telo. Ovo je samo još jedan položen ispit humanosti u dugačkom nizu.
Razgovor završavamo rečima da kada neko nešto želi da uradi, on nađe način za to, ali kad neće da uradi, on nađe izgovor.

izvor Informativni bilten Vlasina

Takođe pročitajte

Kontejnerske kuće – sve prednosti i mane

Poslednjih godina, kontejnerske kuće postali su veoma popularni. Najčešće su ih kupovali ljudi koji su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.